Μονή Κρεμαστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μονή Κρεμαστής Ηλείας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μονή Κρεμαστής
Γεωγραφικά στοιχεία
Διαμέρισμα Πελοπόννησος
Νομός Ηλείας
Δήμος Πύργου
Υψόμετρο 207 μ.
Πληροφορίες για την μονή
Εκκλησία Ελλάδος
Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης
Έτος Ίδρυσης 17ος αιώνας
Αφιερωμ. στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Η γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής είναι Ορθόδοξο Ελληνικό μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται στον Νομό Ηλείας στην Τοπική Κοινότητα Λανθίου, στα 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Πύργου και σε υψόμετρο 207 μέτρων. Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης[1].

Ιστορικά στοιχεία - Παράδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε περίπου τον 17ο αιώνα (1601 εμφανιζόταν σε επιγραφή που δεν σώζεται σήμερα) και πήρε το όνομά της (Παναγία Κρεμαστή) εξ' αιτίας του τρόπου του οποίου και βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας που υπήρχε στην Μονή.

Κατά την παράδοση η εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας έργο που αποδιδόταν στον Ευαγγελιστή Λουκά (μία από τις 70 ή 72 φορητές με Αποστολική προέλευση[2]), βρέθηκε από βοσκούς της περιοχής όταν αυτοί έβλεπαν τα βράδια ένα φως να κρέμεται έξω από την είσοδο ενός σπηλαίου στην πλαγιά ενός απόκρημνου βράχου. Έδεσαν τότε με σχοινί κάποιον ο οποίος κατέβηκε στην πλαγιά του βράχου και βρήκε την εικόνα αιωρούμενη.

Η εικόνα της Θεοτόκου καταστράφηκε ολοσχερώς έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε εντός του μοναστηριού τον χειμώνα του έτους 2002[3]. Σήμερα στην θέση της υπάρχει ακριβές αντίγραφο της εικόνας εκείνης φιλοτεχνημένο από Αγιονορείτες μοναχούς.

Λόγω της δυσπρόσιτης τοποθεσίας της, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821 ήταν τόπος συνάντησης Ηλείων οπλαρχηγών και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ στην περιοχή τον Νοέμβριο του 1825.

Η παράδοση επίσης αναφέρει ότι στον χώρο ίσως λειτούργησε και Κρυφό Σχολειό. [4]

Το 1880 έως το 1892 υπήρξε για λίγο ως μετόχι της Ιεράς Μονής Σκαφιδιάς, ενώ το 1933 μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία. [4]

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νέος ναός της είναι χτισμένος εντός του βράχου (ο παλαιότερος ναός καταστράφηκε έπειτα από κατολίσθηση το καλοκαίρι του έτους 1976), επίσης στην Μονή υπάρχουν παρεκκλήσια του Αγίου Νεκταρίου του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου και της Αγίας Παρασκευής.

Η Μονή εορτάζει (πανηγυρίζει) την 23η του Αυγούστου [5], όπου την παραμονή κατά τον εσπερινό και κατά την ημέρα της εορτής, συρρέουν εκατοντάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγίας.

Η Ιερά Μονή δέχεται πλήθος προσκυνητών καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημήτριος Θ. Κόκορης, Ορθόδοξα Ελληνικά μοναστήρια. Προσκυνηματικός οδηγός, Εκδόσεις Δημήτριος Κόκορης, Αθήνα 2002, Τρίτη Έκδοση. ISBN 9607298446
  • Ευάγγελος Π. Λέκκος, Τα Ελληνικά Μοναστήρια, Εκδόσεις ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ, Αθήνα 1995
  • Τάσου Ν. Πετρή, Πελοπόννησος (Ιστορία - Τέχνη - Λαογραφία), Εκδόσεις Μιχ. Τουμπής, Αθήνα 1982

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες εξωτερικών συνδέσμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]