Ιωάννης Βουλπιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Βουλπιώτης
Γέννηση
Αθήνα
Θάνατος
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα επιχειρηματίας

Ο Ιωάννης Βουλπιώτης (1902 - 1999) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, διευθυντικό στέλεχος της Siemens, και συνεργάτης των Γερμανών κατά την περίοδο της Κατοχής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1902 στην Αθήνα και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Βουλπιώτη, αντιστράτηγου του ελληνικού Στρατού Ξηράς και γόνου παλαιάς οικογένειας οπλαρχηγών με καταγωγή από την Βούλπη Ευρυτανίας, και της Θάλιας Αγγελοπούλου - Αθανάτου, συγγενή του νομικού Θρασύβουλου Αγγελόπουλου - Αθανάτου. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εγγονός του Δημητρίου Βουλπιώτη, βουλευτή και υπουργού Δικαιοσύνης και Παιδείας στις κυβερνήσεις του Χαριλάου Τρικούπη.

Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Α΄ Γυμνάσιο Αθηνών με γυμνασιάρχη τον Δημήτρη Γληνό, που τον αποκαλούσε «παιδί-θαύμα» και του οποίου υπήρξε ο αγαπημένος μαθητής. Μετά την αποφοίτησή του εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία με καθηγητή τον Καρλ Γιουνγκ, ενώ στη συνέχεια έλαβε και πτυχίο ηλεκτρονικής μηχανολογίας.

Ανέλαβε διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στα κεντρικά γραφεία του συγκροτήματος AEG - Siemens - Telefunken, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το Ερευνητικό Τμήμα του συγκροτήματος, το οποίο και εκπροσωπούσε σε πολλές χώρες ως πληρεξούσιος διευθυντής.

Εκπροσώπησε το συγκρότημα και έναντι του Ελληνικού Δημοσίου σε διάφορες συμβάσεις μεγάλων προμηθειών, όπως των τηλεφωνικών κέντρων και των ραδιοφωνικών εγκαταστάσεων. Με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε στα Δ.Σ. των ημικρατικών εταιριών ΑΕΤΕ (προκάτοχος του ΟΤΕ) και ΑΕΡΕ (προκάτοχος του ΕΙΡ και της ΕΡΤ).

Το 1936 συναντήθηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τις γνώσεις του στην τεχνολογία, του ζήτησε μια έκθεση για την αξιοποίηση της τηλεόρασης ως μέσο επιρροής σε άλλες χώρες.

Κατά την Κατοχή ο Ιωάννης Βουλπιώτης ανέλαβε γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την οποία μετέτρεψε σε προπαγανδιστικό όργανο του Τρίτου Ράιχ και υπήρξε ένας από τους βασικούς πρωτοστάτες για την ίδρυση των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Πέθανε το 1999 στην Αθήνα.

Το 2013 η κόρη του, Ιζαμπέλα Παλάσκα, δημοσίευσε το βιβλίο της "Άγγελος ή Δαίμονας: Ο αμφιλεγόμενος πατέρας μου" από τις Εκδόσεις Λιβάνη[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας, Εκδόσεις Μέτρον, 2011, τόμος Α΄ [1]