Telefunken

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Telefunken
Νομική μορφήΑνώνυμη εταιρεία
Κλάδοςelectric power industry και electrical industry
Ίδρυση1903
ΙδρυτήςGeorg von Arco
Διάλυση1  Ιανουαρίου 1967
ΈδραΒερολίνο και Φραγκφούρτη, Γερμανία
ΜητρικήAEG
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Telefunken (Telefunken Gesellschaft für drahtlose Telegraphie m.b.H. / εταιρεία για την ασύρματη τηλεγραφία) ήταν γερμανική εταιρεία παραγωγής ραδιοφωνικών συσκευών και τηλεοράσεων. Η Telefunken και η διάδοχος εταιρεία κατασκεύαζε συσκευές εκπομπής και λήψης για τη ραδιοτηλεγραφία, τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και την ενσύρματη και ασύρματη τεχνολογία μετάδοσης.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1903 με πάνω από 20.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ραντάρ και της εφεύρεσης της έγχρωμης τηλεόρασης με το σύστημα PAL, και το έγχρωμο σήμα εισήχθη για πρώτη φορά δοκιμαστικά στη Γερμανία το 1967 και καθιερώθηκε εξ ολοκλήρου στις εγχώριες μεταδόσεις το 1970. Στις αρχές του 1967, η Telefunken AG συγχωνεύθηκε με τη μητρική της εταιρεία AEG, δημιουργώντας την AEG-Telefunken. Το 1979 η εταιρεία AEG-Telefunken άλλαξε νομική μορφή και έγινε AG (Aktiengesellschaft). Μετά την εξαγορά από την Daimler-Benz το 1985, μετονομάστηκε σε AEG AG και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της Telefunken μεταφέρθηκαν σε αρκετές νέες εταιρείες. Η AEG AG δεν υφίσταται από το 1996, έτος ακύρωσής της από το εμπορικό μητρώο της Φρανκφούρτης.

Μέχρι και το 2005, υπήρχαν ακόμη πρώην κλάδοι της AEG Telefunken που ακολουθούσαν την παράδοση της πρώην εταιρείας Telefunken, που αντιπροσωπεύονταν από αυτό το όνομα ως μέρος της επιχείρησης στην αγορά. Σήμερα ο δικαιούχος των δικαιωμάτων της μάρκας Telefunken Licenses GmbH, χορηγεί την άδεια για χρήση του όρου «Telefunken».[1]

Εν τω μεταξύ, σχεδόν σε κάθε κατηγορία είναι διαθέσιμα ηλεκτρικά προϊόντα υπό την επωνυμία «Telefunken», συμπεριλαμβανομένων ραδιοφώνων με ρολόι, ραδιοφώνων αυτοκινήτου, φορτιστών, έξυπνων τηλεφώνων και πλυντηρίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]