Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σλοβενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σλοβενίας
Nogometna zveza Slovenije (logo).png
Ίδρυση 1920
Μέλος FIFA (από 1992) και UEFA (από 1992)
Ιστότοπος Επίσημος ιστότοπος

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σλοβενίας (σλοβενικά: Nogometna zveza Slovenije, NZS) είναι το όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Σλοβενία. Εδρεύει στη Λιουμπλιάνα και είναι μέλος της UEFA. Διοργανώνει εθνικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ενώ είναι υπεύθυνη και για τη διεξαγωγή του κυπέλλου της χώρας. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων της Σλοβενίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε αρχικά στις 23 Απριλίου 1920 ως «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Λιουμπλιάνας» υπό τη σκέπη της Ποδοσφαιρικής Ένωσης Γιουγκοσλαβίας. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Μαιο του 1948 συστάθηκε η «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σλοβενίας» (Nogometna zveza Slovenije, NZS). Έως το 1980, η εθνική Σλοβενίας μετείχε σε φιλικούς αγώνες με άλλες εθνικές ομάδες της Γιουγκοσλαβίας. Έπειτα από την ανακύρηξη της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας, η NZS αποσπάστηκε πλήρως από τη Γιουγκοσλαβία, με αποτέλεσμα τη λειτουργία της ως ξεχωριστή οντότητα.[1]

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σλοβενίας έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Football Association of Slovenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).