Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Ίδρυση18  Δεκεμβρίου 1904
ΈδραΣόλνα
ΜέλοςFIFA (από 1904), Swedish Sports Confederation (από 1904), Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου (1912–1922), UEFA (από 1954) και UNICEF Sweden
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομοσπονδία

Η Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (σουηδικά: Svenska Fotbollförbundet, SvFF) είναι το όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Σουηδία. Εδρεύει στη Σόλνα και είναι μέλος της UEFA. Διοργανώνει εθνικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ενώ είναι υπεύθυνη και για τη διεξαγωγή του κυπέλλου της χώρας. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων της Σουηδίας.

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας διοργανόνωνται από τη Svensk Elitfotboll (SEF) υπό την εποπτεία της Σουηδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο σουηδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου διεξήχθη το 1896, αλλά 7 χρόνια αργότερα το 1903 δημιουργήθηκε η Σουηδική Αθλητική Συνομοσπονδία (Riksidrottsförbundet) που θα αποτελούσε τον πρόδρομο της Σουηδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Svenska Fotbollförbundet). Η νέα οργάνωση διέθετε τμήμα ποδοσφαίρου και χόκεϋ (το χόκεϊ ήταν ο όρος που χρησιμοποιούνταν για το μπάντυ εκείνη την εποχή και όχι χόκεϊ ή χόκεϊ επί πάγου). Το 1904 η Σουηδία αποτέλεσε ένα από τα 7 έθνη που ίδρυσαν τη FIFA.[1] Το 1906 έγινε επίσημα αποδεκτή η ονομασία «Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Milestones of Swedish Football – Svenskfotboll.se». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]