Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου
FIGC (logo).png
Ίδρυση
Έδρα Ρώμη
Μέλος FIFA () και UEFA ()
Πρόεδρος Carlo Tavecchio
Ιστότοπος Επίσημη ιστοσελίδα

Η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ιταλικά: Federazione Italiana Giuoco Calcio, FIGC), είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ιταλία. Εδρεύει στη Ρώμη, ενώ το ομοσπονδιακό τεχνικό αθλητικό κέντρο βρίσκεται στη Φλωρεντία στην περιοχή Κοβερτσιάνο.

Είναι υπεύθυνη για τις εθνικές ομάδες ανδρών, γυναικών και νέων. Εποπτεύει τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (από τη Σέριε Α και το Κύπελλο Ιταλίας μέχρι τη Σέριε Β) ενώ οι κατηγορίες από τη Σέριε Δ μέχρι και τα επαρχιακά πρωταθλήματα, δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της. Η FIGC είναι επίσης συνδεδεμένη με τον Ιταλικό Σύνδεσμο Διαιτητών (Associazione Italiana Arbitri - AIA) ο οποίος ορίζει διαιτητές και βοηθούς διαιτητές για τις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξέλιξη του λογότυπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό στοιχείο του λογότυπου της ομοσπονδίας είναι το μπλε χρώμα, το οποίο προέρχεται από το βασιλικό οίκο της Σαβοΐας και τη σημαία του Βασιλείου της Ιταλίας, περίοδος κατά την οποία ιδρύθηκε η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. protagon.gr Οι ιστορίες των χρωμάτων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Federazione Italiana Giuoco Calcio της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).