Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΙΚΥ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λογότυπο του ΙΚΥ.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/ΙΚΥ[1] είναι φορέας υποτροφιών στην Ελλάδα. Από το 1951 έως και σήμερα, επιχειρεί να συμβάλει στην προώθηση της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης, της γλώσσας και του πολιτισμού, στοχεύοντας στην ανάδειξή τους στη σύγχρονη κοινωνία, υπό το πρίσμα των απαιτήσεων που θέτει το διεθνές περιβάλλον. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κα Έφη Κ. Μπάσδρα[2].

Αξιόλογοι πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Γ. Βεντήρης[3], ο Α. Δελμούζος, ο Ξ. Ζολώτας, ο Γ. Πεσματζόγλου, ο Α. Αγγέλου και ο Κ.Θ. Δημαράς συνέβαλλαν στο έργο του σχεδιασμού και της λειτουργίας του ΙΚΥ[4].

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΙΚΥ, ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, χορηγεί υποτροφίες προκειμένου να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Αξιολογώντας τις ανάγκες κάθε εποχής, μελετά, σχεδιάζει, προκηρύσσει και υλοποιεί προγράμματα υποτροφιών, με στόχο την επιβράβευση και ενίσχυση Ελλήνων φοιτητών και αποφοίτων της Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αλλά και υπηκόων ξένων κρατών, κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων.

Σε προπτυχιακό επίπεδο, το ΙΚΥ χορηγεί υποτροφίες στους πρωτεύσαντες μαθητές των ΕΠΑΛ, στους εισαχθέντες στα ελληνικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε όσους πρωτεύουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Επίσης, στηρίζει άριστους και οικονομικά αδύναμους φοιτητές προπτυχιακών σπουδών που σπουδάζουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος αποκλειστικά και μόνο από πόρους που διέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Όσον αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές α’ κύκλου, μέχρι τώρα, οι υπότροφοι, με τη λήξη της υποτροφίας τους και την ολοκλήρωση των σπουδών τους, είχαν την αποκλειστική ευθύνη για την αναζήτηση και την εξεύρεση εργασίας. Το 2014 το ΙΚΥ, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας, θέσπισε το καινοτόμο Πρόγραμμα Υποτροφιών «2+2»[5] όπου η αριστεία επιβραβεύεται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά πρώτη φορά με την Εθνική Τράπεζα και αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Επίσης, σε σύμπραξη με σημαντικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας (EUI), το Ελληνικό Κολέγιο Βοστώνης (HCHC), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της ερευνητικής κινητικότητας και στη διαμόρφωση πολιτικών στον τομέα της διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας.

Λόγω του κύρους του, το ΙΚΥ τιμήθηκε με την προσφορά σπουδαίων κληροδοτών και διαχειρίζεται τα έσοδα των κληροδοτημάτων τους, προσφέροντας υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, το ΙΚΥ από το 1987 έως και σήμερα συντονίζει και υλοποιεί Ευρωπαϊκά Προγράμματα από το πρόγραμμα Erasmus το 1987 μέχρι και το πρόσφατο Πρόγραμμα Erasmus+ του οποίου το ΙΚΥ είναι Εθνική Μονάδα Συντονισμού από το 2014 έως το 2020.

Πιστοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΙΚΥ είναι η πρώτη Υπηρεσία του στενού Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα που βραβεύθηκε για την απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης EFQM "Recognized for Excellence in Europe" (Αναγνώριση για την Επιχειρηματική Αριστεία) και την Εθνική Πιστοποίηση της ΕΕΔΕ Αιέν Αριστεύειν[6]. Κάθε χρόνο οι σημαντικότεροι θεσμοί που επιβραβεύουν την Αριστεία παρουσιάζονται όλοι μαζί από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) τονίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη και επιβράβευση της επιχειρηματικότητας σε εποχή πολυδιάστατων προκλήσεων. Στις 25 Νοεμβρίου 2014, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», έγινε από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)[7] η βράβευση του ΙΚΥ για την απόκτηση αυτής της πιστοποίησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών». http://www.iky.gr. 
  2. «Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Προβολής Erasmus+». skai.tv. https://www.youtube.com/watch?v=BRYBSHKlj98. Ανακτήθηκε στις 13 January 2015. 
  3. «Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Προβολής Erasmus+». el.wikipedia. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%82. Ανακτήθηκε στις 13 January 2015. 
  4. «Ιστορία του ΙΚΥ». iky. http://www.iky.gr/iky/istoria-iky. Ανακτήθηκε στις 13 January 2015. 
  5. «Τμήμα Επικοινωνίας & Προβολής ΙΚΥ». ΤΟ ΒΗΜΑ. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=604908. Ανακτήθηκε στις 13 January 2015. 
  6. «ΕΕΔΕ ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ». http://www.eede.gr/certifications/eede-always-be-excellent. 
  7. «Τμήμα Επικοινωνίας & Προβολής ΙΚΥ». foititikanea.gr. http://www.foititikanea.gr/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/2098-%CF%84%CE%BF-%CE%AF%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82. Ανακτήθηκε στις 13 January 2015.