Απουσιολόγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, απουσιολόγος είναι μαθητής στον οποίο έχει ανατεθεί να καταγράφει τους συμμαθητές του οι οποίοι απουσιάζουν, σε ένα ειδικό βιβλίο, το απουσιολόγιο, ενώ μεταφέρει και το βιβλίο ύλης όπου καταγράφεται η διδαχθείσα ύλη της διδακτικής ώρας. Ακόμη ο όρος αναφέρεται και στον καλύτερο μαθητή του προηγούμενου Σχολικού Έτους.

Οι απουσιολόγοι σε μια τάξη του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι δύο, οι οποίοι επιλέγονται με βάση τους δύο μαθητές με τον καλύτερο βαθμό την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τον μέσο όρο που βγαίνει στο τέλος του δεύτερου τετράμηνου και των εξετάσεων. Ακόμη ο μαθητής με τον τρίτο καλύτερο βαθμό μπορεί επίσης να αναλάβει χρέη απουσιολόγου αν και οι δύο απουσιολόγοι απουσιάζουν.

Στην Α΄ Γυμνασίου, για το πρώτο τετράμηνο οι απουσιολόγοι επιλέγονται με κλήρωση μεταξύ των μαθητών που είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 9 και πάνω κατά την αποφοίτηση τους από το δημοτικό, ενώ στο δεύτερο τετράμηνο οι απουσιολόγοι αλλάζουν με βάση τους δύο μαθητές με τον καλύτερο βαθμό.