Απουσιολόγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, απουσιολόγος είναι μαθητής στον οποίο έχει ανατεθεί να καταγράφει τους απόντες συμμαθητές του οι οποίοι απουσιάζουν, σε ειδικό βιβλίο, το απουσιολόγιο, ενώ μεταφέρει και το βιβλίο ύλης όπου καταγράφεται η διδαχθείσα ύλη της διδακτικής ώρας.

Εκλογή απουσιολόγων στα δημόσια σχολεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είθισται να εκτελεί χρέη Απουσιολόγου ο/η μαθητής/τρια που κατέγραψε την υψηλότερη βαθμολογία στην τάξη το αμέσως προηγούμενο τετράμηνο, στην Α΄ Γυμνασίου, για το πρώτο τετράμηνο οι απουσιολόγοι επιλέγονται με κλήρωση μεταξύ των μαθητών που είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 10 κατά την αποφοίτηση τους από το δημοτικό, ενώ στο δεύτερο τετράμηνο οι απουσιολόγοι αλλάζουν με βάση τους δύο μαθητές με τον καλύτερο βαθμό στο πρώτο. Στις αλλαγές του σχολικού έτους, οι απουσιολόγοι ορίζονται από τον βαθμό ετήσιας επίδοσής τους στο προηγούμενο έτος. Έτσι εκλέγονται οι απουσιολόγοι και σε κάποια ιδιωτικά σχολεία.

Εκλογή απουσιολόγων στα πρότυπα σχολεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απουσιολόγος στο πρώτο τετράμηνο της Α' Γυμνασίου ορίζεται ο/η μαθητής/τρια που κατέγραψε την υψηλότερη βαθμολογία στις εισαγωγικές εξετάσεις του σχολείου. Στο δεύτερο τετράμηνο οι απουσιολόγοι αλλάζουν με βάση τους δύο μαθητές με τον καλύτερο βαθμό στο πρώτο. Στις αλλαγές του σχολικού έτους, οι απουσιολόγοι ορίζονται από τον βαθμό ετήσιας επίδοσής τους στο προηγούμενο έτος. Έτσι εκλέγονται οι απουσιολόγοι και σε κάποια ιδιωτικά και πειραματικά σχολεία.