Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ‎(Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) είναι επιτελικός φορέας διοίκησης του Εθνικού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης και Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με έδρα την Αθήνα. Αποτελεί το διάδοχο φορέα της συγχώνευσης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Διά Βίου Μάθησης (Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ.) και του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Κ.Ε.Π.).

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι η εφαρμογή του εθνικού συστήματος πιστοποίησης της μη-τυπικής εκπαίδευσης (επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων) καθώς και η αδειοδότηση των φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης και των δομών του.

Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΠΕΠ είναι η παροχή της μη-τυπικής εκπαίδευσης και η πιστοποίηση στις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αποκτώνται μέσω μη-τυπικής και άτυπης μαθησιακής διαδρομής, καθως και η συμβουλευτική σε υπηρεσίες και εργαλεία διά βίου ανάπτυξης σταδιοδρομίας και σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

  • Αδειοδότηση Ιδιωτικών Φορέων παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης: Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών και διατύπωση γνώμης προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων του ν. 4093/2012 για τα Ιδιωτικά Σχολεία Α/βθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβάνονται και τα Νηπιαγωγεία δυναμικότητας έως 60 νηπίων), τα Κολλέγια, τα ΙΙΕΚ, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 2.
  • Πιστοποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων
  • Πιστοποίηση Προγραμμάτων (γενικές προδιαγραφές)

Από 1 Ιουλίου 2021 μετατίθεται (με νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο 2020 για την επαγγελματική εκπαίδευση) από τον ΕΟΠΠΕΠ στις κατά τόπους Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης, η αρμοδιότητα για την διαδικασία για τις άδειες διδασκαλίας σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών και αναγγελίας έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος διδασκαλίας , καθώς και για τις επικαιροποιήσεις στα στοιχεία των εκπαιδευτικών.[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]