Θεόδωρος Α΄ του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Θεόδωρος Α΄ του Μονφερά)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θεόδωρος Α'
Περίοδος 1306 - 1338
Προκάτοχος Ιωάννης Α΄ του Μομφερράτου
Διάδοχος Ιωάννης Β΄ του Μομφερράτου
Γέννηση 1290
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 21 Απριλίου 1338 (48 ετών)
Τρίνο, Ιταλία
Σύζυγος Αρτζεντίνα Σπινόλα
Επίγονοι Ιωάννης Β΄ του Μομφερράτου
Γιολάντα Παλαιολογίνα
Οίκος Δυναστεία των Παλαιολόγων
Πατέρας Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος
Μητέρα Γιολάντα (Ειρήνη) του Μομφερράτου
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Θεόδωρος Α' Παλαιολόγος (Κωνσταντινούπολη, 1290 - Τρίνο, 21 Απριλίου 1338) ήταν πρίγκιπας του Βυζαντίου και μαρκήσιος του Μομφερράτου από το 1306 ως το 1338.

Ήταν γιος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου και της Γιολάντας (Ειρήνης) του Μομφερράτου. Έγινε μαρκήσιος του Μομφερράτου με τον θάνατο δίχως διαδόχους του Ιωάννη A΄, τελευταίου απογόνου της Δυναστείας των Αλεράμιτσι και αδερφού της μητέρας του, Γιολάντας, ο οποίος τον είχε χρίσει ως τον μοναδικό νόμιμο διάδοχό του στην διαθήκη του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεόδωρος αποβιβάστηκε στην Γένοβα το 1306, όπου και νυμφεύθηκε την Γενουάτισα Αρντζεντίνα Σπινόλα, κόρη ενός εκ των αρχόντων της πόλης, Οπιτσίνο Σπινόλα, προκειμένου να λάβει μέρος στην μάχη που είχε ξεκινήσει για την διαδοχή της Μαρκιωνίας. Ο Μανφρέδος Δ΄ του Σαλούτζο, συγκεκριμένα, είχε καταλάβει μεγάλο μέρος των εδαφών και είχε εγκαταστήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και στρατιωτικής αποδιοργάνωσης. Με το μέρος του, είχαν συνταχθεί, μεταξύ άλλων, η Αχαΐα και ο Κάρολος Β΄ του Ανζού στον αγώνα για την κατάληψη της εύφορης περιοχής του Μομφερράτου. Χάρη στους προσεκτικούς βυζαντινούς πολιτικούς ελιγμούς και την υποστήριξη ενός ισχυρού μέρους των ευγενών του Μομφερράτου, ο Θεόδωρος πέτυχε σε διάστημα ολίγων ετών να ανακαταλάβει τα εδάφη που του είχαν αφαιρεθεί από τους ευγενείς του Πεδεμεμοντίου, ενώ, το 1310, ο τίτλος του επικυρώθηκε από τον Αυτοκράτορα Ερρίκο Ζ΄ του Λουξεμβούργου, ο οποίος είχε θέσει την μαρκιωνία υπό την προστασία της Αυτοκρατορίας.

Η πολιτική που ακολούθησε ο Θεόδωρος βασίστηκε κυρίως στην διατήρηση των κτήσεών του στο Πεδεμόντιο και την αποφυγή ενός μεγάλου αριθμού επεκτατικών εκστρατειών. Με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των εδαφών προχώρησε στην σύγκλιση των Παρλαμέντων, θεσμό τον οποίον είχε υιοθετήσει ο Μαμφρέδος Δ΄ του Σαλούτζο, το 1305, σε μία περίοδο κατά την οποία ο θρόνος του Μαρκησίου χήρευε. Μέλη των Παρλαμέντων ήσαν οι γαιοκτήμονες και οι τοπικές κοινότητες (χωρίς, ωστόσο, τον κλήρο, καθώς αυτός ήταν απαλλαγμένος από την καταβολή φόρων) και διαπραγματεύονταν την διαχείριση των γαιών, την κατανομή των φόρων, καθώς και την στρατιωτική άμυνα της Μαρκιωνίας. Επρόκειτο για μία μέθοδο, η οποία χρησιμοποιήθηκε και από τους υπόλοιπους μαρκήσιους που προέρχονταν από την Δυναστεία των Παλαιολόγων, για την επιβολή της εξουσίας του επί των μικρών τοπικών αρχόντων και γαιοκτημόνων και τον προσεταιρισμό αυτών.

Μετά το 1319, ο Θεόδωρος ενδιαφέρθηκε για το ζήτημα του Σχίσματος μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας, κατόπιν ειδικού αιτήματος του Πάπα Ιωάννη ΚΒ΄: ο Θεόδωρος θα χρησιμοποιούσε τις επαφές που διατηρούσε στην αυλή του Βυζαντίου προκειμένου να πετύχει την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Πάπα και του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, ωστόσο οι καλές του σχέσεις με την Εκκλησία της Αβινιόν οδηγήθηκαν σε ένα τέλος, λόγω της σκληρής στάσης που διατηρούσε ο Μαρκήσιος ενάντια στους Ανδεγαυούς.

Μετά τον θάνατό του τον διαδέχτηκε ο γιος του, Ιωάννης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1307 την Αρτζεντίνα Σπίνολα, κόρη του Οπιτσίνο Σπίνολα. Απέκτησαν τα εξής τέκνα:

Ο Θεόδωρος Α΄ απεβίωσε το 1338.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Charles Diehl, Figure bizantine, εισαγωγή της Σίλβια Ρονκέι, 2007 (Α΄ Έκδοση: 1927), Einaudi, ISBN 978-88-06-19077-4
  • Roberto Maestri, Teodoro Paleologo, un dinasta bizantino in Monferrato, στο L'arrivo in Monferrato dei Paleologi di Bisanzio (1306-2006), 2007, σ. 7-38
  • Aldo A. Settia, Esperienza militare e di governo negli "Insegnamenti" di Teodoro I di Monferrato, Alessandria 2007


Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεόδωρος Α΄ του Μομφερράτου
Γέννηση: π. 1290 Θάνατος: 24 Απριλίου 1338
Προκάτοχος
Ιωάννης Α΄
Μαρκήσιος του Μομφερράτου
1306–1338
Διάδοχος
Ιωάννης Β΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Teodoro I del Monferrato της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).