Γοδεφρείδος Β΄ του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γοδεφρείδος Β΄ του Ανζού
Geoffrey II.jpg
Γέννηση
Λος
Θάνατος
Ανζέ
Σύζυγος Αγνή της Βουργουνδίας
Γονείς Φούλκων Γ΄ του Ανζού και Χίλντεγκαρντ του Ζούντγκαου
Commons page Πολυμέσα

O Γοδεφρείδος Β΄ του Ανζού (Geoffroy II d'Anjou, 14 Οκτωβρίου 1006 - 14 Νοεμβρίου 1060), αποκαλούμενος Μαρτέλος δηλαδή σφυροκόπος, ήταν κόμης του Ανζού από το 1040 έως το 1060, γιος και διάδοχος του Φούλκωνος του μελανού. Αναφέρεται ως πολεμοχαρής και ύπουλος, ενώ ενοχλούσε αφόρητα με επιδρομές τους γείτονές του.

Σε συνεργασία με τον βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Α΄ πολιόρκησε την πόλη Τουρ (1042 - 1043) και μετά την μάχη του Νουί στις 21 Αυγούστου 1044 αιχμαλώτισε τον κόμη Θεοβάλδο Α΄ του Μπλουά καταλαμβάνοντας την Τουραίνη, κάτι που ψύχρανε τις σχέσεις του με τον βασιλιά Ερρίκο Α΄, αλλά συμφιλιώθηκαν το 1052 προκειμένου να υπερασπιστούν τον νεαρό δούκα της Νορμανδίας Γουλιέλμο στο κίνημα που έκανε εναντίον του ο Γουλιέλμος του Ταλού. Αργότερα φοβήθηκαν την συνεχώς αυξημένη δύναμη του δούκα Γουλιέλμου κάνοντας συνδυασμένες επιθέσεις μαζί με τον βασιλιά Ερρίκο στην Νορμανδία, αλλά αποκρούστηκαν το 1054 και το 1057 αντίστοιχα.

Το 1038, εποχή που ζούσε ακόμα ο πατέρας του, είχε ξυλοκοπηθεί από τον επίσκοπο του Λεμάν, για τον λόγο αυτό και έχοντας ως στόχο την εκδίκηση, τον αιχμαλώτισε το 1048, αλλά αφορίστηκε από τον πάπα Λέοντα Θ΄. Πέθανε χωρίς απογόνους και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του, Γοδεφρείδος Γ΄.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Geoffrey II, Count of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).