Γοδεφρείδος Β΄ του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O Γοδεφρείδος Β΄ του Ανζού αποκαλούμενος Μαρτέλος δηλαδή σφυροκόπος, ήταν κόμης του Ανζού (1040 - 1060), γιος και διάδοχος του Φούλκωνος του μελανού. Αναφέρεται ως πολεμοχαρής, ύπουλος, ενώ ενοχλούσε αφόρητα με επιδρομές τους γείτονές του.

Σε συνεργασία με τον βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Α΄ πολιόρκησε την πόλη Τουρ (1042 - 1043) και μετά την μάχη του Νουί στις 21 Αυγούστου 1044 αιχμαλώτισε τον κόμη Θεοβάλδο Α΄ του Μπλουά καταλαμβάνοντας την Τουραίνη, κάτι που ψύχρανε τις σχέσεις του με τον βασιλιά Ερρίκο Α΄, αλλά συμφιλιώθηκαν (1052) προκειμένου να υπερασπιστούν τον νεαρό δούκα της Νορμανδίας Γουλιέλμο στο κίνημα που έκανε εναντίον του ο Γουλιέλμος του Ταλού. Αργότερα φοβήθηκαν την συνεχώς αυξημένη δύναμη του δούκα Γουλιέλμου κάνοντας συνδυασμένες επιθέσεις μαζί με τον βασιλιά Ερρίκο στην Νορμανδία, αλλά αποκρούστηκαν (1054, 1057).

Την εποχή που ζούσε ακόμα ο πατέρας του, είχε ξυλοκοπηθεί από τον επίσκοπο του Λεμάν (1038), γι' αυτό τον αιχμαλώτισε με στόχο την εκδίκηση (1048), αλλά αφορίστηκε από τον πάπα Λέοντα Θ΄. Πέθανε χωρίς απογόνους και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του, Γοδεφρείδος Γ΄.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Geoffrey II, Count of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).