Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°18′26″N 24°08′51″E / 39.3071°N 24.147606°E / 39.3071; 24.147606

Προστατευόμενη τοποθεσία της IUCN
Κατηγορία Β': Εθνικό πάρκο
Alonissos3.JPG
Παραλία στην Αλόννησο.
ΧώραFlag of Greece.svg Ελλάδα
ΠεριφέρειαΒόρειες Σποράδες
Ίδρυση16η Μαΐου 1992
Έκταση2.260 τ.χλμ.
Μέγιστο υψόμετρο564 μ. [1]
Κωδικός Natura 2000GR1430004
Επίσημη ιστοσελίδαΕθνικό Πάρκο Αλοννήσου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 16 Μαΐου 1992. Είναι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα και σήμερα είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 2.260 τετρ. χιλιόμετρα.[2]

Βρίσκεται στην περιοχή των νησιών των Βορείων Σποράδων, στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου. Πέρα από τη θαλάσσια περιοχή, το πάρκο περιλαμβάνει το νησί Αλόννησος, έξι μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα, Πιπέρι και Σκάντζουρα), καθώς και 22 ακατοίκητα νησάκια και βραχώδεις εκτάσεις.

Οικοσύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νησιά του Πάρκου είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από Μακία βλάστηση με πουρνάρια (Quercus coccifera και Quercus ilex), κουμαριές (Arbutus unedo και Arbutus andrachne), σχίνους (Pistacia lentiscus), Αγριελιές (Olea oleaster) καθώς και κρητικά σφενδάμια (Acer sempervirens), πευκοδάση από πεύκα του είδους Pinus halepensis και φρύγανα (Sarcopoterium spinosum και Euphorbia acanthothamnos). Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η χασμόφυτη βλάστηση με αρκετά ενδημικά είδη όπως το Campanula rechingeri, το Campanula reiseri, το Linum gyaricum και το Arenaria phitosiana. Η πανίδα είναι επίσης πολύ πλούσια. Τα πτηνά είναι συνολικά γύρω στα 100 είδη, με τα πιο ενδιαφέρουσα να είναι ο Σπιζαετός, ο Μαυροπετρίτης, ο Φιδαετός, ο Αιγαιόγλαρος και πολλά ωδικά πτηνά. Τα είδη των ψαριών αριθμούν τα 300 είδη και το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό υποθαλάσσιο οικοσύστημα. Η ερπετοπανίδα του Πάρκου αποτελείται από την Κρασπεδωτή χελώνα, τον Εφιό (Dolichophis caspius), την Κοινή οχιά, το Αγιόφιδο (Telescopus fallax), το Σπιτόφιδο (Zamenis situla), την τρανόσαυρα (Lacerta trilineata), τον Αβλέφαρο (Ablepharus kitaibelii), το Σιλιβούτι (Podarcis erhardii), το Μεσογειακό σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus) και τον Κυρτoδάκτυλο (Cyrtopodion kotschyi) την χελώνα καρέτα καρέτα (Caretta caretta) και την πράσινη χελώνα (Chelonia mydas). Τα θηλαστικά των νησιών είναι λιγότερα και μερικά από αυτά είναι ο Σκαντζόχοιρος της ανατολικής Ευρώπης, το Αγριοκούνελο (Oryctolagus cuniculus), ο Δασοποντικός (Apodemus sylvaticus), η νυχτερίδα Rhinolophus euryale, η νυχτερίδα Pipistrellus pipistrellus, η σπάνια Μεσογειακή φώκια, το ζωνοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, τη φάλαινα φυσητήρας και τον Ζιφιό. Επίσης, στα νησιά υπάρχουν και Αίγαγροι (Capra aegagrus).

Η παραλία του Κοκκινόκαστρου με τα χαρακτηριστικά κόκκινα βράχια

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένα ακόμη θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα, δηλαδή το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βιοτόπος NATURA
  2. «N2K GR1430004 dataforms». natura2000.eea.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2019. 
  3. Marine parks in Greece

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]