Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κρασπεδωτή χελώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρασπεδωτή χελώνα

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Reptilia (Ερπετά)
Τάξη: Testudines (Χελώνια)
Υποτάξη: Cryptodira (Κρυπτόδειρα)
Οικογένεια: Testudinidae
Γένος: Testudo
Είδος: T. marginata
Διώνυμο
Testudo marginata
Schoepff, 1793

Η κρασπεδωτή χελώνα, Testudo marginata Schoepff, 1793 είναι ένα είδος χερσαίας χελώνας της οικογένειας Testudinidae, που απαντάται στη Ν. Βαλκανική χερσόνησο και την Ιταλία. Αποτελεί ένα από τα τρία είδη χερσαίας χελώνας στην Ελλάδα. Στη χώρα μας εκτός από το φερώνυμο υποείδος εντοπίζεται και το ενδημικό υποείδος Testudo marginata weissingeri Trutnau, 1994 (Ταΰγετος), το οποίο θεωρείται από μερικούς ερευνητές ως ξεχωριστό είδος, ενώ από άλλους συνώνυμο του φερώνυμου[1].

Γεωγραφική κατανομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαντάται στην Ελλάδα, την Ν. Αλβανία και την Ιταλία[2]. Οι πληθυσμοί του είδους στην Ιταλία θεωρείται ότι έχουν προέλθει από ανθρωπογενή μεταφορά κατά την κλασική εποχή[2]. Στην Ελλάδα εντοπίζεται στα νότια τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και ορισμένα νησιά του Αιγαίου (Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού)[1]. Επίσης έχει εισαχθεί από τον άνθρωπο σε αρκετές περιοχές εκτός της φυσικής της κατανομής, καθώς πληθυσμοί τους είδους μπορεί να παρατηρηθούν σε νησιά όπως η Πάρος, Νάξος, Λέσβος, Χίος. Απολιθώματα του είδους έχουν βρεθεί σε Κρήτη και Τήλο, περιοχές στις οποίες σήμερα δεν απαντά[1].

  1. 1,0 1,1 1,2 «herpetofauna.gr - Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «Testudo marginata (Marginated Tortoise, Margined Tortoise)». www.iucnredlist.org. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2018.