Πράσινη χελώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πράσινη χελώνα
Chelonia Mydas (cropped).JPG
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Reptilia (Ερπετά)
Τάξη: Testudines (Χελώνια)
Υποτάξη: Cryptodira (Κρυπτόδειρα)
Οικογένεια: Cheloniidae
Γένος: Chelonia
Είδος: C. mydas
Διώνυμο
Chelonia mydas
(Linnaeus, 1758)

Η πράσινη χελώνα, Chelonia mydas (Linnaeus, 1758) είναι μια μεγάλου μεγέθους θαλάσσια χελώνα της οικογένειας Cheloniidae. Είναι το μοναδικό είδος του γένους Chelonia[1]. Η γεωγραφική κατανομή της περιλαμβάνει τροπικά και υποτροπικά νερά σε όλο τον κόσμο, με δύο διακριτούς πληθυσμούς στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ μπορεί απαντάται επίσης και στον Ινδικό ωκεανό[2]. Η κοινή ονομασία της δεν προέρχεται από το χρώμα της, αλλά από τον χρωματισμό του λίπους στο κάτω μέρος του χελύου.

Όπως και άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, οι πράσινες χελώνες μεταναστεύουν μεταξύ περιοχών όπου υπάρχει άφθονη τροφή για να τραφούν και περιοχών ωοτοκίας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μήκος του χελύου (καβουκιού) μπορεί να φτάσει μέχρι και 150 cm, συνήθως όμως δεν ξεπερνά τα 120 cm[3]. Το βάρος της φτάνει συνήθως τα 100-150 kg, μπορεί όμως να ξεπεράσει τα 400 kg σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Εντοπίζονται τέσσερις πλευρικές πλάκες σε κάθε πλευρά του χελύου, σε αντίθεση με την Caretta caretta, όπου εντοπίζεται πέντε πλευρικές πλάκες[3].

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζει μονίμως μέσα στην θάλασσα και τα θηλυκά βγαίνουν στην στεριά μόνο για να γεννήσουν. Τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά, αλλά και με θαλάσσια ασπόνδυλα. Τα θηλυκά σκάβουν βαθιά στην άμμο ακτών και γεννούν 50-240 αυγά, έως και 8 φορές μέχρι και το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου. Τα αυγά θάβονται αμέσως και εκκολάπτονται μετά από περίπου 2-2,5 μήνες[3]. Τα θηλυκά συνήθως αναπαράγονται κάθε 2-5 χρόνια[3].

Διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πράσινες χελώνες, όπως και άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πτώση του πληθυσμού τους λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων σε όλα τα στάδια ζωής: από αυγά έως ενήλικες[4]. Ίσως οι πιο επιζήμιες ανθρώπινες απειλές για τις πράσινες χελώνες είναι οι εκ προθέσεως συγκομιδές αυγών και ενήλικων από τις παραλίες ωοτοκίας[4]. Ένας εξίσου σημαντικός κίνδυνος για τις θαλάσσιες χελώνες είναι η κατάποση πλαστικού[3]. Στην χώρα μας ο σύλλογος Αρχελών δρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ITIS Standard Report Page: Chelonia mydas». www.itis.gov. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018. 
  2. Vincenzo., Ferri, (2002). Tortoises and turtles. Willowdale, Ont.: Firefly Books. ISBN 1552096319. 47870012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «herpetofauna.gr - Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018. 
  4. 4,0 4,1 «Chelonia mydas (Green Turtle)». www.iucnredlist.org. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018.