Ρινοδέλφινο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το ρινοδέλφινο (επιστημονική ονομασία Tursiops truncatus) είναι ένα δελφίνι. Το μέγεθός του είναι 2 με 4 μέτρα (το ανώτερο) και έχει βάρος 270-350 χιλιόγραμμα.

Σώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρώμα του σώματός του είναι σκούρο γκρι στην ράχη με λιγότερο σκούρα ή άσπρη-ροζ κοιλιά. Στις Ελληνικές θάλασσες τα Ρινοδέλφινα μπορούμε να διακρίνουμε μια ανοιχτόχρωμη «πινελιά» κάτω από ραχιαίο πτερύγιο. Εκτός από το μεγάλο του μέγεθος έχει πολύ καμπυλομένη ράχη όταν ξενερίζει. (Βγάζει το νερό από την τρύπα που έχει στη ράχη το σώματός του). Έχει 20-25 δόντια σε κάθε σιαγόνα.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζει σε όλη την Μεσόγειο, την Αδριατική και τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Επίσης μεγάλοι πληθυσμοί παρατηρούνται και στον Αμβρακικό, στον Βόρειο Ευβοϊκό, στον Σιγγιτικό, στον Σαρωνικό, στον Κορινθιακό και στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κολυμπά με ταχύτητες φτάνουν τα 35 χιλιόμετρα την ώρα. Πολύ συχνά το βλέπουμε να παίζει με το κύμα της πλώρης ή με τα απόνερα ενός σκάφους. Βουτά για 3 με 4 λεπτά και τρέφεται με γαύρο, σαρδέλα, σκουμπριά, κέφαλους, σουπιές και καλαμάρια. Μερικές φορές συνεργάζεται με τους ψαράδες αλλά πιο συχνά τους δημιουργεί προβλήματα και ζημιές κλέβοντας ψάρια από τα δίκτυα. Είναι φιλικό με τον άνθρωπο και συχνά πλησιάζει και παίζει με τους κολυμβητές. Ζει μέχρι και σαράντα χρόνια.

Απειλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριες απειλές του είναι η μείωση τροφής, η απευθείας θανάτωση, η παρεμπίπτουσα αλιεία με παραδοσιακά μέσα, ο θόρυβος, η θαλάσσια ρύπανση, η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα) και η υπεραλίευση.

Οργανισμοί προστασίας των ρινοδέλφινων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίως η WWF Ελλάς.

ΠΗΓΕΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.spotadolphin.gr/eidos.php?eid=1
  2. http://www.thalassa-project.gr/LH2Uploads/ItemsContent/21/Common-bottlenose-dolphin-%CE%A1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%86%CE%B9%CE%BD%CE%BF.pdf
  3. http://epal-samou.sam.sch.gr/perivallontiki/delfini.htm