Ντρέντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επαρχία Ντρέντε

Provincie Drenthe
Flag of Drenthe.svg Drenthe wapen.svg
Σημαία του Ντρέντε Έμβλημα του Ντρέντε
Ύμνος: Mijn Drenthe
Drenthe-Position.png
Πρωτεύουσα Άσσεν
Μεγαλύτερη πόλη Άσσεν
Θρησκεία (2005) Διαμαρτυρόμενοι 22,7%
Καθολικοί 7,6%
Μουσουλμάνοι 1,7%
Έκταση
 – Σύνολο
Κατάταξη 7η
 2.642km²
Πληθυσμός
 – Σύνολο (2010)
 – Πυκνότητα
Κατάταξη 10η
 489.918
 183/km²
Βασιλικός επίτροπος Ζακ Τίκελααρ
ISO NL- DR
www.drenthe.nl


Το Ντρέντε (Ολλανδικά: Drenthe ) είναι επαρχία της Ολλανδίας στα βορειοανατολικά της χώρας. Η πρωτεύουσά της είναι το Άσσεν και συνορεύει με το Οφεράισσελ (νότια), το Φρίσλαντ (δυτικά), το Χρόνινγκεν (βόρεια) και τη Γερμανία (ανατολικά).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές των Κάτω Χωρών, το Ντρέντε είναι αραιά κατοικημένο από τα χρόνια του μεσαίωνα. Αν εξαιρέσει κανείς τις βιομηχανικές πόλεις του Άσσεν και του Έμμεν, η υπόλοιπη έκταση χρησιμοποιείται για αγροτική εκμετάλλευση. Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Έχουν βρεθεί αντικείμενα που χρονολογούνται στα 150.000 π.Χ. και είναι τα αρχαιότερα της Ολλανδίας. Το Ντρέντε φαίνεται πως ήταν μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας ως την Εποχή του Χαλκού. Τα πιο γνωστά ευρήματα είναι τύμβοι που κατασκευάστηκαν εκεί γύρω στα 3.500 π.Χ. Το όνομα Ντρέντε πρωτοεμφανίζεται σε έγγραφο του 820, ενώ στα αρχεία των ετών 1024-1025 αναφέρεται η φράση «κομητεία Ντρέντε». Η κομητεία αυτή παραδόθηκε από τον αυτοκράτορα Ερρίκο Β΄ στον Αρχιεπίσκοπο Ουτρέχτης Άνταλμποντ Β΄. Μετά από τη μακρά υπαγωγή της στην Ουτρέχτη, η επαρχία περιήλθε στα χέρια των Αψβούργων του Καρόλου Κουίντου το 1528. Όταν δημιουργήθηκε η Δημοκρατία των Επτά Ενωμένων Επαρχιών των Κάτω Χωρών το 1581, το Ντρέντε συμπεριελήφθη σε αυτή αν και χωρίς επίσημο καθεστώς επαρχίας – λόγω της φτώχειας που επικρατούσε – ως τον Ιανουάριο του 1796. Λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ολλανδική κυβέρνηση έχτισε στο Χόοχαλεν στρατόπεδο υποδοχής Γερμανών Εβραίων που εγκατέλειπαν το Ναζιστικό καθεστώς. Κατά τραγική ειρωνεία, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν αργότερα τις εγκαταστάσεις αυτές ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και μεταφοράς κρατουμένων. Ολλανδοί, Εβραίοι, Ρομά, αντάρτες και πολιτικοί αντιρρησίες μεταφέρθηκαν από το Χόοχαλεν σε άλλες γερμανικές και πολωνικές περιοχές προς εξόντωση.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγροτική οικονομία παίζει σημαντικό ρόλο στο Ντρέντε, παράλληλα με κάποια βιομηχανικά κέντρα. Η απόλυτη ησυχία που χαρακτηρίζει την επαρχία αποτελεί, επίσης, κίνητρο για τουριστικές εξορμήσεις. Το Ντρέντε είναι ακόμα γνωστό για τους ποδηλάτες του, καθώς διαθέτει εκατοντάδες χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων που διασχίζουν δάση, κανάλια και όλες τις σημαντικές πόλεις της περιοχής. Το Ντρέντε διαθέτει ελάχιστους ποταμούς ή ρυάκια, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα.

Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μισός περίπου πληθυσμός του Ντρέντε μιλά Ολλανδικά και ο άλλος μισός την Ντρεντς, μια γλώσσα με αρκετές τοπικές διαλέκτους. Η γλώσσα Ντρεντς είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Ολλανδική κυβέρνηση και προστατεύεται επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Ντρέντε

Μετά τη μεταρρύθμιση του 1996, οι δήμοι του Ντρέντε περιορίστηκαν σε μόνο δώδεκα. Οι περισσότεροι από αυτούς αποτελούν ενώσεις με άλλους πρώην μικρότερους δήμους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]