Ζευγολατιό Κορινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ζευγολατειό)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°56′N 22°48′E / 37.933°N 22.800°E / 37.933; 22.800

Ζευγολατιό
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Ζευγολατιό
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
Δήμος Βέλου-Βόχας
Δημοτική ενότητα Δημοτική Ενότητα Βόχας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου
Πληθυσμός 4.363 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Τρανοζευγολατείο[1]
Ταχ. κωδ. 2 0001

Το Ζευγολατιό είναι κωμόπολη και έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας με πληθυσμό 4.363 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία ή σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες τυποποίησης γεωργικών προϊόντων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με βενετικό έγγραφο του 1311, το οποίο βρίσκεται στην υπηρεσία των Γ.Α.Κ., αναφέρεται πως, όταν η Κορινθία ήταν οργανωμένη σε Καστελλανία (είδος βενετικής διοίκησης) με Βενετό διοικητή τον Μοροζίνι, υπήρχαν δύο χωριά: το Ζευγολατιό, που καταγράφεται ως Τρανοζευγολατείο[1], και το Χαλκείον. Στο ίδιο αυτό έγγραφο αναφέρεται ότι το μεν Χαλκείον ήταν γνωστό για τα ορυχεία χαλκού που διέθετε και για το ισχυρό φράγκικο κάστρο της περιοχής, το δε Τρανοζευγολατειό επειδή γίνονταν εκεί μεγάλες εμποροπανήγυρεις.

Το επίθετο «Τρανός», σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η πρώτη ελληνική εγκυκλοπαίδεια, εκδόσεων Ηλίου - 1953, σημαίνει τον τόπο εκείνο που έχει πλούτο, φήμη, δύναμη ή ισχύ. Επιπλέον, σύμφωνα με την καταλογογράφηση των ΦΕΚ της περιόδου 1833-1843 [2], το Τρανοζευγολατειό την περίοδο 1833 - 1840 ήταν έδρα του Δήμου Αιγιαλείας και είχε ειρηνοδικείο και εμποροδικείο. Το 1840 ο Δήμος Αιγιαλείας καταργείται και συγχωνεύεται στο Δήμο Κορίνθου, του οποίου αποτελούσε το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό και σε έκταση.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τοπωνύμιο προέρχεται από το προσηγορικό ζευγηλατείον. Η λέξη είναι βυζαντινή (αρχ. ζευγηλάτης, ζευγολατώ) και σημαίνει το αγρόκτημα το οποίο έχει οίκημα [3]

Αθλητικοί Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Πανδέκτης: Οικονόμου Κωνσταντίνος Α
  2. Tα ΦΕΚ αυτά είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο στην σελίδα argo-ekt.gr, αλλά και στο βιβλίο του κ. Διονύση Μοσχόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο «Διοικητική χαρτογράφηση του ελληνικού κράτους 1833 - 1843».
  3. Δικαίος Βαγιακάκος, «Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμιών: Ζευγολατειό», Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ.76 (Οκτώβριος 1974), σελ. 143

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιδιωτικό αρχείο Σχοινοχωρίτη Κωνσταντίνου (τοπική ιστορία της Βόχας)

http://adesmeutiskepsi.blogspot gr