Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λυκούργος Λογοθέτης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Στη συγκυρία της κοινοποίησης προς την ελληνική κυβέρνηση του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας (27 Μαρτίου/8 Απριλίου 1830), με το οποίο η [[Σάμος]] ετέθη εκτός ελληνικών συνόρων, παραιτήθηκε από τη θέση του. Επέστρεψε στο [[Ναύπλιο]] και κατόπιν συνεννόησης με τον [[Ιωάννης Καποδίστριας|Καποδίστρια]] υλοποίησε σχέδιο μετάβασης της Σάμου σε καθεστώς τοπικού ''Διευθυντηρίου,'' που προέβλεπε και την ταυτόχρονη αποχώρηση του [[Ιωάννης Κωλέττης|Κωλέττη]].
==Διευθυντής της Σάμου==
Μετά την επιστροφή του στη [[Σάμος|Σάμο]], η Γενική Συνέλευση του νησιού τον αναγόρευσε ''Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου''. Έκτοτε ξεκίνησε η τετραετής (1830-1834) περίοδος της ''Ελληνικής Πολιτείας της Σάμου'', κατά την οποία ένα Διευθυντήριο (αποτελούμενο από τον Διευθυντή, την εκάστοτε Επαρχιακή Δημογεροντία και τη Γενική Συνέλευση ως δημοκρατική έκφραση του τοπικού πολιτεύματος) εγκαθιδρύθηκε ως συνέχεια του καταργημένου Στρατιωτικού-Πολιτικού Οργανισμού, και διαχειρίστηκε το μέλλον της πολιτικής ύπαρξης του νησιού. Στα τέσσερα αυτά χρόνια, ο άλλοτε πανίσχυρος Γενικός Διοικητής και χρισμένος από την Αόρατη Αρχή Αρχιστράτηγος της Σάμου, θα αποδυθεί εκούσια περισσότερο στονστο ρόλο του ενεργητικού εντολοδόχου και εκφραστή της λαϊκής βούλησης, παρά του αποκλειστικού και αδιαφιλονίκητου αρχηγού που άλλοτε επιβαλλόταν με την αυθεντία του. Μάλιστα από το 1831, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν στο νησί από τη διπλωματική πορεία του Σαμιακού Ζητήματος, η Γενική Συνέλευση κατέστη βαθμηδόν ισχυρότερη από τον Διευθυντή.
 
Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε από το Διευθυντήριο και τον ίδιο προσωπικά, υπήρξε μία προσπάθεια να προωθηθεί μία ρεαλιστική διπλωματική λύση για το νησί, αποφεύγοντας το οδυνηρό ενδεχόμενο της επιστροφής στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|οθωμανική]] νομιμότητα. Από την άλλη, διαρκούσης της εκκρεμότητας του Σαμιακού Ζητήματος που είχε ανακύψει, ο Διευθυντής αντιμετώπιζε μία ολοένα αυξανόμενη αντίδραση από τους εσωτερικούς του αντιπάλους -μεταξύ των οποίων και πολλών πρώην συναγωνιστών Καρμανιόλων- οι οποίοι τον κατηγορούσαν για ενδοτισμό, ακόμη και για συναλλαγή. Γενικότερα, στην προώθηση του Σαμιακού Ζητήματος ο Λογοθέτης κλήθηκε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ατολμία της ελληνικής κυβέρνησης, την αδιαλλαξία των [[Μεγάλες Δυνάμεις|Μεγάλων Δυνάμεων]], τον ορατό κίνδυνο μίας στρατιωτικής επέμβασης των [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανών]], αλλά και μία ογκούμενη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης