Μαραθόκαμπος Σάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαραθόκαμπος Σάμου
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Μαραθόκαμπος Σάμου
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Δήμος Σάμου
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότητα Σάμου
Πληθυσμός 1 069 (2011)

Ο Μαραθόκαμπος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σάμου. Είναι ένα μεσόγειο παραδοσιακό χωρίο χτισμένο αμφιθεατρικά, με καμάρες και στενά δρομάκια στις νότιες παρυφές του Κέρκη. Έχει πανοραμική θέα, προς τον κόλπο, την Πάτμο και το Αγαθονήσι και προσφέρεται για περιήγηση. Είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα τουριστικά κέντρα της Σάμου καθώς συνδυάζει απέραντες παραλίες, ιστορία και διατηρεί πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Η ιστορία του Μαραθοκάμπου ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια, όπου παίζει σημαντικό ρόλο στις ναυτικές και εμπορικές δραστηριότητες της αυτοκρατορίας. Συχνά έφταναν εδώ οι αγιορείτες καλόγεροι για να εμπορευθούν τα προϊόντα τους και να προμηθευτούν συγχρόνως τα προϊόντα της Σάμου που ήταν κυρίως λάδι και κρασί.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αποτελούσε κέντρο εμπορίου, συνέδεε τη Σάμο με τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα παραμένουν γνωστά τα ναυπηγεία για τα περίφημα ιστιοφόρα πλοία που κατασκευάζονται εδώ, ενώ άλλες δραστηριότητες έλυνε η αλιεία, η παραγωγή λαδιού και ποιοτικού σαπουνιού, τα κάρβουνα και η εξόρυξη της γνωστής μαραθοκαμπίτικης πέτρας η οποία χρησιμοποιείται ως σήμερα σε πολλά κτισίματα της περιοχής.

Η αρχιτεκτονική του παρουσιάζει ποικιλία κτισμάτων λόγω των μαστόρων που υπήρχαν εδώ από διάφορα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και ένας περίπατος στο μεγάλο αυτό κεφαλοχώρι θα ανταμείψει τον επισκέπτη.

Ο Μαραθόκαμπος είναι χτισμένος σε σημεία όπου υπάρχουν πολλές πηγές νερού και κανείς μπορεί να βρει περιπλανώμενος στο χωριό πολλές βρύσες όπως στη πλατεία Λούγκα όπου υπάρχει περίτεχνη βρύση της κεντρικής πηγής του χωριού, η βρύση Σγουρού και το πλυσταριό στον Άγιο Αθανάσιο.

Την εποχή της επανάστασης του 1821 και της Ηγεμονίας της Σάμου αργότερα ο Μαραθόκαμπος αποτελούσε καταφύγιο και κέντρο των Καρμανιόλων, των πρωτεργατών της επανάστασης.

Ιστορικά μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί είναι ο όσιος Αντώνιος, ναός όπου κηρύχθηκε η επανάσταση στις 17 Απριλίου 1821, το Γυμνάσιο το οποίο φιλοξενεί πλούσια συλλογή παλαιών βιβλίων και το μουσείο με ιστορικά έγγραφα και κειμήλια. Στον Μαραθόκαμπο σώζεται το αρχοντικό του Σάμιου ήρωα Καπετάν Σταμάτη.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τουριστικός οδηγός "ΔΙΑΚΟΠΕΣ" (2003), εκδ. Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη