Σταμάτης Γεωργιάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σταμάτης Γεωργιάδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σταμάτης Γεωργιάδης (Ελληνικά)
Γέννηση 1775
Σάμος
Θάνατος 1861
Χαλκίδα
Εθνικότητα Έλληνες
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επαναστάτης
ναυτικός
πολιτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχες Ελληνική Επανάσταση του 1821 και Μάχη του Καβοφονιά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Σωτήρος

Ο Σταμάτης Γεωργιάδης (γνωστός ως καπετάν-Σταμάτης, 17751861) ήταν Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1775 στη Σάμο. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με το ναυτικό επάγγελμα, και προσελήφθη από τον καταδρομέα Νικόλαο Κεφαλά ο οποίος τον έκανε πλοίαρχο. Στη συνέχεια βρέθηκε σε βρετανικό πλοίο με το οποίο ταξίδεψε μεταξύ άλλων σε Βόρεια Αμερική, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα βρέθηκε στην υπηρεσία του Αντώνιου Ανδρόνικου, στου οποίου το καταδρομικό ορίστηκε υποπλοίαρχος. Ο αρχηγός των Σαμίων κατά την Επανάσταση, Λυκούργος Λογοθέτης, όρισε τον καπετάν-Σταμάτη χίλιαρχο, κάτι που οδήγησε στην απόκτηση φήμης για τον ζήλο του. Στις αρχές του Ιουλίου του 1821, ο καπετάν-Σταμάτης μαζί με λίγους άνδρες πολέμησε εναντίον των Τούρκων στο ακρωτήριο Τζωρτζή της Σάμου. Το αποτέλεσμα της αψιμαχίας ήταν ο θάνατος του αρχηγού των Τούρκων Καπλάν αγά, και ως εκ τούτου το ακρωτήριο ονομάστηκε Κάβο-φονιάς. Στη δεύτερη πολιορκία της Σάμου αγωνίστηκε μέχρι τέλους στο πλευρό του Λογοθέτη, ενώ μετά το 1834 και την καθυπόταξη της Σάμου, μετακόμισε στην Ελλάδα, όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Τιμήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με τον βαθμό του συνταγματάρχη, το μετάλλιο του Αγώνα αλλά και τον χρυσό σταυρό του Σωτήρος. Πέθανε το 1861 στη Χαλκίδα, και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σταμάτης, Γεωργιάδης». greek_greek.enacademic.com. Εγκυκλοπαίδεια Δομή. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2018. 
  2. «Γεωργιάδης, (καπετάν) Σταμάτης (Σάμος, 1775 - Χαλκίδα, 1861)». Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό - Τόμος: 3. Εκδοτική Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2018. 
  3. Σεβαστόπουλος, Νίκος (2004). Σάμος: μια αναδρομή στην ιστορία της. χ.τ.: χ.ε., σελ. 93. https://books.google.gr/books?id=wG1oAAAAMAAJ. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]