Αναγνώριση ομιλίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Πλαίσιο πλοήγησης Αναδυόμενες τεχνολογίες)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Κάποια [[Σύστημα|συστήματα]] αναγνώρισης ομιλίας χρησιμοποιούν "αναγνώριση ομιλίας ανεξάρτητη από τον ομιλήτη"<ref>"Speaker Independent Connected Speech Recognition- Fifth Generation Computer Corporation". Fifthgen.com. Retrieved 2013-06-15.</ref>, ενώ άλλα χρησιμοποιούν "εξάσκηση", όπου ένα άτομο διαβάζει κομμάτια κειμένου σε ένα σύστημα αναγνώρισης ομιλίας. Τότε, αυτού του είδους τα συστήματα αναλύουν τη φωνή ενός ομιλητή και την χρησιμοποιούν για να προσαρμόσουν την αναγνώριση της ομιλίας του συγκεκριμένου ατόμου από τον υπολογιστή, με αποτέλεσμα την πιο ακριβή καταγραφή της. Συστήματα που δεν χρησιμοποιούν εξάσκηση ονομάζονται συστήματα "ανεξάρτητα από τον ομιλητή".
 
Οι εφαρμογές αναγνώρισης ομιλίας συμπεριλαμβάνουν τα [[Φωνητικά Περιβάλλοντα Χρήστη]] (Voice User Interfaces) όπως η φωνητική πληκτρολόγισηπληκτρολόγηση (π.χ. "Κάλεσε σπίτι"), ο έλεγχος των οικιακών ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων (π.χ. "Άναψε φως"), η [[Διαδίκτυο|διαδικτυακή]] [[Μηχανή αναζήτησης|αναζήτηση]], η απλή τοποθέτηση [[Δεδομένα|δεδομένων]], η προετοιμασία δομημένων εγγράφων (π.χ. μία αναφορά ραδιολογίας), η επεξεργασία "από-ομιλία-σε-κείμενο" και τα [[αεροσκάφη]].
 
Ο όρος αναγνώριση ομιλίας δεν αναφέρεται τόσο στο "ποιος" μιλάει, αλλά στο "τι" λέει<ref> "British English definition of voice recognition". Macmillan Publishers Limited. Retrieved February 21, 2012.</ref><ref>"voice recognition, definition of". WebFinance, Inc. Retrieved February 21, 2012.</ref><ref>"The Mailbag LG #114". Linuxgazette.net. Retrieved 2013-06-15.</ref>. Αναγνωρίζοντας επιπλέον όμως και την ταυτότητα του ομιλητή είναι δυνατόν να διευκολυνθεί η διαδικασία της μετάφρασης της ομιλίας του σε συστήματα που έχουν προηγουμένως εξασκηθεί στην φωνή του συγκεκριμένου ατόμου ή ακόμη είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί ή αναγνωριστεί η ταυτότητα του ομιλητή σε συστήματα ασφαλείας.
 
== Παραπομπές ==
<references />
<references />{{Αναδυόμενες τεχνολογίες}}{{Πληροφορική-επέκταση}}
 
== Εξωτερικοί Σύνδεσμοι ==
[https://opencourses.uoa.gr/modules/units/?course=DI37&id=2336 Αναγνώριση Οµιλίας και Κατανόηση Γλώσσας, Γ. Κουρουπέτρογλου]{{Αναδυόμενες τεχνολογίες}}{{Πληροφορική-επέκταση}}
 
[[Κατηγορία:Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή]]
241

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης