Επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα εκτόξευσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι πλαϊνοί προωθητήρες του Falcon Heavy προσγειώνονται στην πρώτη δοκιμαστική πτήση του το 2018

Το επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα εκτόξευσης είναι σύστημα εκτόξευσης το οποίο χρησιμοποιείται για την μεταφορά φορτίου σε τροχιά, περισσότερες από μία φορές. Είναι αντίθετο με το αναλώσιμο σύστημα εκτόξευσης το οποίο χρησιμοποιείται μόνο μια φορά. Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετά πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμα υποτροχιακά συστήματα και μερικώς επαναχρησιμοποιήσιμα τροχιακά συστήματα.

Το πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα εκτόξευσης που μπήκε σε τροχιά ήταν το Διαστημικό Λεωφορείο (Space Shuttle), άλλα δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του να μειώσει το κόστος εκτόξευσης κάτω από αυτό ενός αναλώσιμου συστήματος εκτόξευσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Ίλον Μασκ είπε πως αν κάποιος καταφέρει να επαναχρησιμοποιήσει τους πυραύλους σαν τα αεροπλάνα, το κόστος μετάβασης στο διάστημα θα μειωθεί κατά δέκα φορές.[1] Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX ήταν ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που έγινε εμπορικώς επιτυχημένος και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.[2]

Στον 21ο αιώνα, το εμπορικό ενδιαφέρον για επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο Falcon 9 έχει επαναχρησιμοποιήσιμο πρώτο στάδιο και αναλώσιμο δεύτερο στάδιο, η The Spaceship Company έχει παράξει επαναχρησιμοποιήσιμα διαστημοπλάνα και η Blue Origin επαναχρησιμοποίει το πρώτο στάδιο και την κάψουλα του πυραύλου της New Shepard.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Shanklin, Emily (23 Μαρτίου 2013). «Reusability». SpaceX (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020. 
  2. Mack, Eric. «Reused SpaceX Falcon 9 rocket makes history with third launch and landing». CNET (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020.