Ωραιόκαστρο Ιωαννίνων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ZIANNIS (συζήτηση | συνεισφορές)
Τονισμός και αλλαγές στη σύνταξη του κειμένου. Αναφορά μιας πηγής.
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πηγές|10|03|2018}}
{{Πηγές|10|03|2018}}
{{επιμέλεια|ορθογραφικά λάθη, τονισμός}}
{{επιμέλεια|ορθογραφικά λάθη, τονισμός}}
Ωραιόκαστρο ,το. Χωριό της Τοπικής Κοινότητας με το ίδιο όνομα ανήκει στο Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου του Δήμου Πωγωνίου της Περιφέρειας Ηπείρου .Μέχρι το 1955 λεγόταν Λαχανόκαστρο.. Ειναι κτησμένο και απο τις δύο όχθες του ποταμού Γορμού που πηγάζει απο το Βουνό Μερόπη (Νεμέρτζικα) και χύνεται στον ΚαΛαμά. Είναι κτησμένο στις πλαγιές του όρους Κουτσόκρανο σε θέση πού του παρέχει ωραία θέα πάνω απο το ομώνυμο κάμπο .Στην αριστερή πλευρά του ποταμού βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης του Λαχανόκαστρου που χρονολογείται απο τον 3ο Π.Χ. αιώνα και διατηρεί ακόμα στοιχεία απο τη μεσαιωνική περίοδο.
Το '''Ωραιόκαστρο''' είναι χωριό της Τοπικής Κοινότητας με το ίδιο όνομα ανήκει στο Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου του [[Δήμος Πωγωνίου|Δήμου Πωγωνίου]] της [[Περιφέρεια Ηπείρου|Περιφέρειας Ηπείρου]]. Μέχρι το 1955 λεγόταν Λαχανόκαστρο.. Είναι κτισμένο και από τις δύο όχθες του ποταμού Γορμού που πηγάζει από το Βουνό Μερόπη (Νεμέρτζικα) και χύνεται στον [[Καλαμάς|ΚαΛαμά]]. Είναι κτησμένο στις πλαγιές του όρους Κουτσόκρανο σε θέση πού του παρέχει ωραία θέα πάνω από το ομώνυμο κάμπο. Στην αριστερή πλευρά του ποταμού βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης του Λαχανόκαστρου που χρονολογείται από τον 3ο Π.Χ. αιώνα και διατηρεί ακόμα στοιχεία από τη μεσαιωνική περίοδο.
Για την ετυμολογία της λέξης "Λαχανόκαστρο" υπάρχουν αρκετές εκδοχές εκ των οποίων επικρατέστερη θεωρείται η εξήγηση οτι το κάστρο βρίσκεται σε περιοχή πλούσια σε καλλιέργειες : λάχανα. Αλλη εκδοχή οτι ήταν σπουδαία πόλη-οχυρή θέση των Χαόνων , Χαανόκαστρο που περιέπεσε σε Λαχανόκαστρο. Υπάρχει και μιά ερμηνεία για κάποιο Βυζαντινό Λαχανά εκ του οποίου το όνομα πήρε και το συγκεκριμένο Κάστρο.
Για την ετυμολογία της λέξης "Λαχανόκαστρο" υπάρχουν αρκετές εκδοχές εκ των οποίων επικρατέστερη θεωρείται η εξήγηση ότι το κάστρο βρίσκεται σε περιοχή πλούσια σε καλλιέργειες : λάχανα. Άλλη εκδοχή ότι ήταν σπουδαία πόλη-οχυρή θέση των Χαόνων, Χαανόκαστρο που περιέπεσε σε Λαχανόκαστρο. Υπάρχει και μια ερμηνεία για κάποιο Βυζαντινό Λαχανά εκ του οποίου το όνομα πήρε και το συγκεκριμένο Κάστρο.


{{Δήμος Πωγωνίου}}
==Πηγές: N.G.L. Hammond, Epirus, Oxford 1967, 270-271==
==Πηγές: N.G.L. Hammond, Epirus, Oxford 1967, 270-271==
<references />
<references />

Έκδοση από την 09:44, 12 Μαρτίου 2018

Το Ωραιόκαστρο είναι χωριό της Τοπικής Κοινότητας με το ίδιο όνομα ανήκει στο Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου του Δήμου Πωγωνίου της Περιφέρειας Ηπείρου. Μέχρι το 1955 λεγόταν Λαχανόκαστρο.. Είναι κτισμένο και από τις δύο όχθες του ποταμού Γορμού που πηγάζει από το Βουνό Μερόπη (Νεμέρτζικα) και χύνεται στον ΚαΛαμά. Είναι κτησμένο στις πλαγιές του όρους Κουτσόκρανο σε θέση πού του παρέχει ωραία θέα πάνω από το ομώνυμο κάμπο. Στην αριστερή πλευρά του ποταμού βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης του Λαχανόκαστρου που χρονολογείται από τον 3ο Π.Χ. αιώνα και διατηρεί ακόμα στοιχεία από τη μεσαιωνική περίοδο. Για την ετυμολογία της λέξης "Λαχανόκαστρο" υπάρχουν αρκετές εκδοχές εκ των οποίων επικρατέστερη θεωρείται η εξήγηση ότι το κάστρο βρίσκεται σε περιοχή πλούσια σε καλλιέργειες : λάχανα. Άλλη εκδοχή ότι ήταν σπουδαία πόλη-οχυρή θέση των Χαόνων, Χαανόκαστρο που περιέπεσε σε Λαχανόκαστρο. Υπάρχει και μια ερμηνεία για κάποιο Βυζαντινό Λαχανά εκ του οποίου το όνομα πήρε και το συγκεκριμένο Κάστρο.

Πηγές: N.G.L. Hammond, Epirus, Oxford 1967, 270-271