Αργυροχώρι Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αργυροχώρι Ιωαννίνων
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Αργυροχώρι Ιωαννίνων
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
ΔήμοςΠωγωνίου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΙωαννίνων
Πληθυσμός32 (2011)

Το Αργυροχώρι είναι χωριό του δήμου Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων.

Ονομασία και Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία εκδοχή για το όνομα Αργυροχώρι είναι ότι προήλθε από το όνομα Αργύρω, η οποία επί Φραγκοκρατίας ήταν Δούκισσα με έδρα το Αργυρόκαστρο. Λέγεται λοιπόν ότι κατ’ εντολή της εκτίσθη και έλαβε την ονομασία από το όνομά της.

Μία άλλη εκδοχή, που έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη, αναφέρει ότι το Αργυροχώρι προήλθε από την πόλη Κλαδιάζανη ή Κλαυδιάζανη (Υπό του Κλαύδιου κτισθείσα). Ερείπια της πόλης αυτής βρίσκονται κοντά στη βρύση του Αργυροχωρίου και σε απόσταση 200 μέτρων δυτικά από αυτήν.

Είναι φανερό ότι η περιοχή, στην οποία κάποτε ήκμασε η πόλη Κλαυδιάζανη, είναι ιδεώδης τόσο από μορφολογία του εδάφους και ύδρευσης, όσο και από πλευράς οδικής προσπελάσεως. Έτσι λοιπόν οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι φοβούμενοι τους Τούρκους και Αλβανούς, μετέφεραν την πόλη στη θέση που σήμερα βρίσκεται το Αργυροχώρι. Εξάλλου η θέση του Αργυροχωρίου συνηγορεί σε τούτο.

Άξια μελέτης είναι η περιοχή «Μπαξέδες». Εκεί παρατηρήθηκαν λαξευμένοι τάφοι πάνω σε πωρόλιθους, συνήθεια των π.Χ. χρόνων και έτσι συμπεραίνουμε ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τους ελληνιστικούς ακόμα χρόνους. Δυστυχώς όλα αυτά τα ευρήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλούς περιηγητές, έμειναν θαμμένα και αναξιοποίητα.