Μεταποσειδώνιο αντικείμενο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
{{αστρονομία-επέκταση}}
{{αστρονομία-επέκταση}}
{{Μικρά σώματα ηλιακού συστήματος}}
{{Μικρά σώματα ηλιακού συστήματος}}
[[Κατηγορία:Ουράνια σώματα]]
[[Κατηγορία:Ηλιακό Σύστημα]]
[[Κατηγορία:Μεταποσειδώνια αντικείμενα|*]]
[[Κατηγορία:Μεταποσειδώνια αντικείμενα|*]]

Έκδοση από την 14:18, 20 Απριλίου 2015

Μεταποσειδώνια ή υπερποσειδώνια ονομάζονται τα αντικείμενα που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Χωρίζονται στα αντικείμενα της Ζώνης του Κάιπερ, τα Αντικείμενα Διασκορπισμένου Δίσκου και στο Νέφος του Όορτ.

Το πρώτο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε ήταν ο Πλούτωνας το 1930, ενώ το επόμενο ήταν το (15760) 1992 QB1, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1992. Μεσολάβησε η ανακάλυψη του δορυφόρου του Πλούτωνα, Χάροντα, το 1978. Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 1000 αντικείμενα με διαφορετικά μεγέθη, τροχιές και σύσταση. Τα υπερποσειδώνια σώματα έχουν συντονισθεί βαρυτικά με τον πλανήτη Ποσειδώνα, που τα επηρεάζει σημαντικά με την βαρύτητά του. Τα υπερποσειδώνια σώματα μένουν στις συντονισμένες τροχιές διότι είναι ευσταθείς τροχιές και έτσι δεν επηρεάζονται πολύ για να αλλάξουν τροχιά. Οι πλέον ευσταθείς συντονισμοί είναι 1/2, 2/3 (Πλούτων) και 2/5. Το μεγαλύτερο υπερποσειδώνιο αντικείμενο είναι η Έρις με διάμετρο 2.330 χιλιόμετρα.

Μεγαλύτερα Μεταποσειδώνια αντικείμενα

Τα μεγαλύτερα μεταποσειδώνια αντικείμενα.

Τα μεγαλύτερα μεταποσειδώνια αντικείμενα είναι: ο Πλούτωνας, η Έρις, ο Μακεμάκε, η Χαουμέια, ο Κουάοαρ, ο Όρκος, η Σέντνα, το 2007 OR10, το 2002 MS4, η Σαλάσια και ο Βαρούνα. Ο Πλούτωνας, η Χαουμέια, ο Μακεμάκε και η Έρις είναι πλανήτες νάνοι.

Δείτε επίσης