Αλλαγές

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
==Ιστορία==
Η Στατιστική ως έννοια εμφανίζεται από τους μυθικούς χρόνους από της πρώτης δημιουργίας οργανωμένων κοινωνιών. Μια πρώτη γραφή στατιστικής μορφής με αριθμητικά δεδομένα είναι ο [[νεών κατάλογος]] (κατάλογος των πλοίων) των Αχαιών στον [[Τρωικός πόλεμος|Τρωικό πόλεμο]] από τον [[Όμηρος|Όμηρο]] <ref>Ιλιάδα β' (στ. 494-759).</ref>. Από τον κατάλογο αυτό οι ιστορικοί απέσπασαν σημαντικές εκτιμήσεις της οικονομικής ευρωστίας και του πληθυσμού των πόλεων-κρατών που σημετείχαν καθώς και σημαντικά στοιχεία για την τότε [[ναυπηγική]], [[ναυτιλία]] και [[ναυτική τέχνη]]. Πρώτη ιστορική συλλογή καθαρά στατιστικών στοιχείων θεωρείται η απογραφή πληθυσμού από τον Αυτοκράτορα της Κίνας Γιάο (Yao) το 2238 π.Χ. Στοιχειώδεις τέτοιες απογραφές είχαν πραγματοποιήσει και άλλοι αρχαίοι λαοί όπως οι [[αρχαίοι Αιγύπτιοι]], οι [[Βαβυλώνιοι]], οι [[Πέρσες]] οι [[αρχαίοι Έλληνες]] και οι [[Ρωμαίοι]] με χαρακτηριστικότερη την απογραφή του Οκταβιανού του Αυγούστου.<br />
Στην [[αρχαιότητα]] πρώτος στόχος συλλογής στατιστικών στοιχείων ήταν η στράτευση και η φορολόγηση τόσο των πολιτών όσο και ολόκληρων πόλεων, π.χ. των σατραπειών της Περσίας, πόλεων της "Αθηναϊκής Συμμαχίας" κ.λπ. Χαρακτηριστική ήταν και η κοινωνική διάρθρωση της αρχαίας Αθήνας στην [[Αρχαϊκή εποχή]] λαμβάνοντας υπόψη ως στατιστικά στοιχεία τον [[μέδιμνος|μέδιμνο]] και τον [[ίπποςΆλογο|ίππο]]. Αλλά και η εκπροσώπηση των φυλών και Δήμων της Αθήνας στην [[Εκκλησία του Δήμου]], οι ψηφοφορίες ακόμα και ο οστρακισμός στηρίζονταν σε στατιστικά δεδομένα. Αργότερα με βάση στατιστικών στοιχείων προχώρησαν οι Ρωμαίοι στη διοικητική διαίρεση της [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αυτοκρατορίας]] τους και ακολούθως η [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία]] δημιουργώντας τα [[Θέμα (Βυζάντιο)|βυζαντινά θέματα]].
 
Η συστηματική όμως συλλογή δεδομένων για πληθυσμό και οικονομία (δημογραφική στατιστική) άρχισε στη διάρκεια της [[Αναγέννηση]]ς και ειδικότερα στη [[Βενετία]] και την [[Φλωρεντία]] όπου και γρήγορα επεκτάθηκε σ΄ όλα τα τότε Βασίλεια της Ευρώπης. Περί το τέλος του [[11ος αιώνας|11ου αιώνα]], επί εποχής Γουλιέλμου του Κατακτητή, πραγματοποιήθηκε μια σπουδαία στατιστική απογραφή που αφορούσε μονάδες παραγωγής της Αγγλίας, όπως μεταλλεία, ιχθυοτροφεία κ.λπ. Οι μεγάλοι όμως ρυθμοί [[θνησιμότητα]]ς που άρχισαν να παρατηρούνται λίγο αργότερα, από επιδημικές ασθένειες, πολέμους και λιμοκτονίες έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση στη στατιστική έρευνα καταγράφοντας αιτίες και απώλειες. Έτσι το [[1348]] ξεκίνησαν οι καταγραφές θανάτων από την [[πανώλη]], την φοβερή ασθένεια που κράτησε τέσσερις αιώνες. Στις καταγραφές αυτές προστέθηκαν και θάνατοι από άλλες αιτίες. Το [[1620]] ο Άγγλος έμπορος Τζον Γκράουντ ξεκίνησε πρώτος τη δειγματοληπτική έρευνα σε οικογένειες του [[Λονδίνο]]υ όπου και διαπίστωσε ότι σε κάθε 88 άτομα υπήρχαν τρεις θάνατοι. Από το στοιχείο αυτό και χρησιμοποιώντας τους εν λόγω καταλόγους που έδιναν 13.200 θανάτους εκτιμήθηκε ότι ο πληθυσμός του Λονδίνου το 1620 αριθμούσε 387.000 κατοίκους.<br />
:Στη '''Περιγραφική στατιστική''' περιγράφονται τα διάφορα στατιστικά στοιχεία μετά από συλλογή και ταξινόμηση κατά ομάδες των στατιστικών δεδομένων τα οποία ακολούθως παρουσιάζονται υπό μορφή ανάλυσης σε πίνακες, διαγράμματα με χαρακτηριστικές τιμές, ή ιδιότητες.
:Στην '''Αναλυτική στατιστική''', που είναι περισσότερο περίπλοκη, αναζητείται με διάφορες μεθόδους ο προσδιορισμός βαθμού εμπιστοσύνης στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μέσα όμως από κάποιο περιορισμένο δείγμα στοιχείων ενός γενικότερου συνόλου.
Συνέπεια των παραπάνω είναι η Στατιστική ν΄ αποτελεί σήμερα τον μεγάλο αρωγό στο ερευνητικό πεδίο όλων των επιστημών και όχι μόνο. Ακόμα και στη καθημερινή ζωή η στατιστική απαντάται σ΄ όλους τους χώρους της ανθρώπινης δραστηριότητας λαμβάνοντας έτσι επιμέρους ονομασίες π.χ. δημογραφική, τουριστική, συγκοινωνιακή, πολιτική, βιομηχανική, ναυτιλιακή, αγροτική, εκπαιδευτική, κ.ά. Ιδιαίτερη όμως σημαντική βοήθεια είναι αυτή που προσφέρει στις Συμπεριφορικές επιστήμες επιλύοντας ιδιαίτερα πολύπλοκα και σύνθετα προβλήματα της συμπεριφοράς, μετά από επεξεργασία κάθε είδους αντιδράσεων ή επιδόσεων που με [[στατιστική μέθοδος|στατιστικές μεθόδους]] λαμβάνουν μετρήσιμα μεγέθη, ως [[μεταβλητήΜεταβλητή (Μαθηματικά)|μεταβλητές]], κατόπιν εφαρμογής διαφόρων τεχνικών (π.χ. τεστ, ερωτηματολόγια, κλίμακες μέτρησης, κ.ά.).
 
== Εισαγωγικές έννοιες ==
8.140

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης