Συζήτηση:Στατιστική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 12:45, 26 Αυγούστου 2009 (UTC)

Η Ετυμολογία είναι λάθος, προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ίστημι. Τον όρο χρησιμοποίησε ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης. Πρώτη στατιστική αναφορά είναι από τον Όμηρο στα πλοία κατά πόλη-κράτος στον Τρωικό πόλεμο. Οι αρχαίοι Έλληνες στρατεύονταν και φορολογούνταν με στατιστικά δεδομένα. Η ενότητα αυτή θα υποστεί ολική τροποποίηση.--Templar52 (συζήτηση) 20:25, 23 Ιανουαρίου 2013 (UTC)
Συνεχεία παραπάνω έγινε ορθή αναφορά.--Templar52 (συζήτηση) 18:54, 25 Ιανουαρίου 2013 (UTC)
Στην ενότητα ιστορία η αναφορά ως πρώτη στατιστική γραφή σε βιβλίο του 9ου αιώνα με τον τίτλο "Κροπτογραφημένα μηνύματα", συγγραφή του Al-Kindi (801–873 π.χ) διαφαίνεται ότι είναι αναληθές. Στο βιβλίο του, ο Al-Kindi δεν έδωσε αναλυτική περιγραφή πώς χρησιμοποιείται η στατιστική αλλά ανάλυση συχνότητας πιθανοτήτων ώστε να δημιουργεί κάποιος κρυπτογραφημένα μηνύματα, αυτό υπήρξε το ορόσημο για τη γέννηση κατά κάποιο τρόπο της κρυπτανάλυσης. Συνεπώς η αναφορά αυτή αφαιρείται.--Templar52 (συζήτηση) 19:24, 25 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Wikipedia:Big data via archive.fo and web.archive.org/save/(your URL) - then urls.to (URL Shortening)[επεξεργασία κώδικα]

[2][3][4][5]