Αναλυτική χημεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο εφαρμοσμένος κλάδος της Χημείας που έχει ως αντικείμενο εργασίας και έρευνας την εύρεση της χημικής σύστασης, ποιοτικής (επιβεβαίωση ύπαρξης ή απουσίας των διαφόρων γνωστών χημικών ειδών) και ποσοτικής (εύρεση της ποσοτικής αναλογίας ύπαρξης κάθε επιβεβαιωμένου χημικού είδους), αγνώστων δειγμάτων ύλης.

Η Αναλυτική Χημεία χρησιμοποιεί μία πληθώρα διαδικασιών, κυρίως πειραμάτων, για να καθορίσει τα παραπάνω.

Αναλυτικές μέθοδοι μπορούν να διαχωριστούν σε κλασική και οργανική μέθοδο. Οι κλασσικές μέθοδοι (επίσης γνωστή ως μέθοδοι υγρής χημείας) χρησιμοποιούν διαχωρισμούς όπως καταβύθιση, εκχύλιση και απόσταξη και ποιοτική ανάλυση για το χρώμα, την οσμή, ή το σημείο τήξεως. Η Κλασική ποσοτική ανάλυση επιτυγχάνεται με τη μέτρηση του βάρους ή του όγκου. Η Ενόργανοι μέθοδοι χρησιμοποιούν μια συσκευή για τη μέτρηση σε φυσικές ποσότητες του αναλύτη, όπως η απορρόφηση του φωτός, φθορισμού, ή αγωγιμότητα. Ο διαχωρισμός των υλικών επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας τη χρωματογραφία, την ηλεκτροφόρηση ή το πεδίο κλασματοποίηση ροής μεθόδους. Η Αναλυτική χημεία επικεντρώνεται επίσης στη βελτίωση των πειραματικό σχεδιασμό, χημειομετρήσεων, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων μετρήσεων ώστε να παρέχουν καλύτερη χημική πληροφορίες.

Η αναλυτική χημεία έχει εφαρμογές σε ιατροδικαστική, βιοανάλυση, κλινική ανάλυση, περιβαλλοντική ανάλυση και ανάλυση υλικών.