Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μικρή επιμέλεια
μ (Αφαίρεση κατηγορίας "Νομός Μεσσηνίας"; Γρήγορη προσθήκη κατηγορίας " Χωριά του νομού Μεσσηνίας" (HotCat))
μ (μικρή επιμέλεια)
{{επιμέλεια}}
Το χωριό '''Κεφαλόβρυσο''' ή '''ΧαλβατσουΧαλβάτσου''' βρίσκεται στο βορειότερο προς τα δυτικά άκρο του κεντρικού τμήματος του [[Νομός Μεσσηνίας|νομού ΜεσσηνιαςΜεσσηνίας]] (επαρχία [[Μεσσήνη|Μεσσήνης]]), στα όρια με την επαρχία Τριφυλίας. Διοικητικά ανήκει στην επαρχία Μεσσήνης του νομού Μεσσηνίας και μαζί με το συνοικισμό [[Κουλκάδα Μεσσηνίας|Κουλκάδα]], που βρίσκεται 2δύο χμ.χιλιόμετρα δυτικά απ' αυτό, αποτελούσε από το [[1912]] και ως το [[1997]] ιδιαίτερη κοινότητα, αρχικά με την επωνυμία «Κοινότητα Χαλβάτσου» και από το [[1956]] «Κοινότητα Κεφαλόβρυσου».1
 
==Γεωγραφία==
Ακριβέστερα τοΤο Κεφαλόβρυσο βρίσκεται ριζωμένο πάνω σε δυο ειδυλλιακές βουνοπλαγιές, οι οποίες ανήκουν στα ακρότατα προς νότο παρακλάδια των βουνών της [[Κυπαρισσία|Κυπαρισσίας]]. Έχει μέσο σταθμικό υψόμετρο 600 μ.μέτρα και ο συνοικισμός ΚουλκαδαΚουλκάδα 640 μμέτρα. Βρίσκεται, επίσης, δεξιά του επαρχιακού δρόμου Μεσσήνης - Αριστομένη - Κυπαρισσίας (επαρχιακή οδός υπ' αρ. 8 νομού Μεσσηνίας), η κατασκευή του οποίου παραμένει, δυστυχώς, ανολοκλήρωτη μέχρι σήμερα. Από την [[Καλαμάτα]] απέχει 43 χμ.χιλιόμετρα, από τη [[Μεσσήνη]] 33 χμ.χιλιόμετρα και από τον [[Αριστομένης Μεσσηνίας|Αριστομένη]] 10 χμχιλιόμετρα.
 
Η Κοινότητα Κεφαλόβρυσου κατέχει μια πολύ μεγάλη έκταση, που περικλείεται κατά γεωγραφική κατεύθυνση από τα εξής χωριά: προς βορρά από τα χωριά [[Λυκουδέσι Μεσσηνίας|Λυκουδέσι]], [[Τριπύλα Μεσσηνίας|Τριπύλα]] και Λαντζουνάτου.[[Λαντζουνάτο ΑνατολικάΜεσσηνίας|Λαντζουνάτο]], ανατολικά από τα χωριά [[Παλαιόκαστρον Μεσσηνίας|Ξεροκάσι]] (Παλαιόκαστρο), [[Κυνηγός Μεσσηνίας|Κυνηγού]], [[Περδικόβρυση Μεσσηνίας|Ράδου]] (Περδικόβρυση), [[Πουλίτσι Μεσσηνίας|Πουλίτσι]] και [[Κουτίφαρης Μεσσηνίας|Κουτήφαρη.]] Προςκαι προς νότο από τα χωριά Ζαπάντι (Καρυοβρυση), ακατοίκητο σήμερα, και [[Πλατανόβρυση Μεσσηνίας|Πολαίνα]] (Πλατανόβρυση). Επίσης, νότια του Κεφαλόβρυσου, χωρίς όμως να γειτνιάζουν ακριβώς με αυτό, βρίσκονται και τα χωριά [[Μαργέλι Μεσσηνίας|Μαργέλι]] και ’νω[[Κοντογόνι Μεσσηνίας|Άνω και Κάτω Κοντογόνι]] (Παπαφλέσσα). Η θέα μάλιστα του χωριού από τα δύο Κοντογόνια είναι μοναδική. Τέλος, προς δυσμάςδυτικά περικλείεται από τα χωριά [[Παλαιό Λουτρό Μεσσηνίας|Αλικοντούζι]] (Παλαιό Λουτρό), [[Κάτω Βούταινα Μεσσηνία|Κάτω]] και ’νω[[Άνω Βούταινα Μεσσηνίας|Άνω Βούταινα]], [[Μάκρενα Μεσσηνίας|Μάκραινα]] και Κουλκάδα.
 
Από τα χωριά αυτά, το Λυκουδέσι, η Τριπύλα, το Λαντζουνάτου και το Αλικοντούζι ανήκουν στην επαρχία Τριφυλίας., Τοτο Μαργέλι με τα δύο Κοντογόνια ανήκουν στην επαρχία Πυλίας και όλα τα υπόλοιπα στην επαρχία Μεσσήνης. Το Κεφαλόβρυσο, δηλαδή, βρίσκεται σε θέση όπου διασταυρώνονται τα όρια των τριών από τις τέσσερις επαρχίες του νομού ΜεσσηνιαςΜεσσηνίας.
 
Η αγροτική έκταση του Κεφαλόβρυσου είναι 13 τ.χμ. (13.054 στρ.στρέμματα). Σύμφωνα με επίσημο τοπογραφικό του [[1981]], η επιφάνεια αυτή καλύπτεται αναλυτικά ως εξής:<ref>{{cite 3.000book στρ. από καλλιεργούμενες εκτάσεις, 5.500 στρ. από βοσκότοπους, 4.000 στρ. από δασώδεις εκτάσεις και 500 στρ. από σπίτια, δρόμους, βράχια, νερά κ.ά. (βλ. Εγκ.|title=Εγκυκλοπαίδεια Υδρία, τ.τόμος 32, Αθήνα |year=1984, σ. |pages=351).}}</ref>: Σήμερα, βέβαια, η τοπογραφική εικόνα είναι τελείως διαφορετική, γιατί η δασική έκταση και οι βοσκότοποι αυξάνονται συνεχώς εις βάρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού και των εργατικών χεριών.
 
* 3.000 στρέμματα από καλλιεργούμενες εκτάσεις
Αξίζει να αναφερθεί εδώ, πως αυτή τη στιγμή τα αρχαιότερα έγγραφα που σώζονται στα αρχεία της Κοινότητας είναι τρεις εκθέσεις καθορισμού των ορίων του χωριού. Το πρώτο απ' αυτά έχει ημερομηνία 29 Ιουλίου 1914 και ρυθμίζει τα όρια της Κοινότητας Χαλβάτσου με την Κοινότητα Καλογερεσίου. Το δεύτερο έχει ημερομηνία 11 Ιουνίου 1916 και μ' αυτό μεταρρυθμίζεται η προηγούμενη έκθεση της 29 Ιουλίου 1914. Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση, τα βόρεια σύνορα της Κοινότητας Χαλβάτσου με τις Κοινότητες Λυκουδεσίου και Καλογερεσίου ορίζονται από Δ προς Α στην εξής γραμμή: Σταυρός - Πετροπηγάδα - Καστράκι -Καλόγρια - ’γιος Ηλίας - Κατσούρα. Το τρίτο έγγραφο φέρει ημερομηνία 8 Ιουλίου 1931 και καθορίζει τα όρια της Κοινότητας Χαλβάτσου με την Κοινότητα Βούταινας. Κανένα άλλο έγγραφο των ετών πριν από το 1950 δεν διασώθηκε και όλα τα έγγραφα, τόσο της Κοινότητας όσο και του δημοτικού σχολείου, απωλέσθησαν ή καταστράφηκαν κατά την ανώμαλη περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου.
* 5.500 στρέμματα από βοσκότοπους
* 4.000 στρέμματα από δασώδεις εκτάσεις και
* 500 στρέμματα από σπίτια, δρόμους, βράχια, νερά κ.ά.
 
Σήμερα, η τοπογραφική εικόνα είναι τελείως διαφορετική, γιατί η δασική έκταση και οι βοσκότοποι αυξάνονται συνεχώς εις βάρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού και των εργατικών χεριών.
 
==Ιστορία==
Αξίζει να αναφερθεί εδώ, πως αυτή τη στιγμή τα αρχαιότερα έγγραφα που σώζονται στα αρχεία της Κοινότητας είναι τρεις εκθέσεις καθορισμού των ορίων του χωριού. Το πρώτο απ' αυτά έχει ημερομηνία [[29 Ιουλίου]] [[1914]] και ρυθμίζει τα όρια της Κοινότητας Χαλβάτσου με την Κοινότητα [[Καλογερέσι Μεσσηνίας|Καλογερεσίου]]. Το δεύτερο έχει ημερομηνία [[11 Ιουνίου]] [[1916]] και μ' αυτό μεταρρυθμίζεται η προηγούμενη έκθεση της 29 Ιουλίου 1914. Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση, τα βόρεια σύνορα της Κοινότητας Χαλβάτσου με τις Κοινότητες Λυκουδεσίου και Καλογερεσίου ορίζονται από Δδυτικά προς Αανατολικά στην εξήςστη γραμμή: "Σταυρός - Πετροπηγάδα - Καστράκι - Καλόγρια - ’γιοςΆγιος Ηλίας - Κατσούρα". Το τρίτο έγγραφο φέρει ημερομηνία [[8 Ιουλίου]] [[1931]] και καθορίζει τα όρια της Κοινότητας Χαλβάτσου με την Κοινότητα Βούταινας. Κανένα άλλο έγγραφο των ετών πριν από το [[1950]] δεν διασώθηκε και όλα τα έγγραφα, τόσο της Κοινότητας όσο και του δημοτικού σχολείου, απωλέσθησαν ή καταστράφηκαν κατά την ανώμαλη περίοδο της [[Κατοχή|Κατοχής]] και του [[Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949|Εμφυλίου]].
 
Τα ακριβή σύνορα του Κεφαλόβρυσου με τις γειτονικές Κοινότητες έχουν ως εξής: προς βορρά φτάνουν μέχρι τη γραμμή: Αϊ-Αίας - Κίτσου τα μαντριά (Κούτσουρα) - Κοπρισιά. Ανατολικά ους τη νοητή γραμμή: Παλούκα την πέτρα (ή Παλούκα τα μαντριά) - Μούσγα - Σπανού τη λάκα - Αϊ-θαράπος - Τσουκαλαίικα -Ξινού το λάζο - Φωταίικα αλώνια - Λάκκες - Αντρέα τη στέρνα - Κοτρωνάκι (Γαϊδουριά) - Κοντογόνι - ’νω Αϊ-Στέφανος - Κορώνη τη χούνη - Μεγάλη Λάκκα - Φτερόλακκα - Σκαλίτσα (Τούμπα).
/. Μετά την ψήφιση τον νόμου2593/4-12-97(ΦΕΚ αρ. φ. 244, 1997), γνωστού με το όνομα «Ιω. Καποδίστριας», η Κοινότητα Κεφαλόβρυσου (όπως και όλες οι κοινότητες της Ελλάδας) καταργήθηκε και υπήχθη στον επανασυσταθέντα Δήμο Αριστομένους.
 
==Παραπομπές==
==Πηγή==
<references />
 
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
* http://xalbatso.tripod.com
 

Μενού πλοήγησης