Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας
ITLOS logo.svg
Hamburg.IntSeegerichtshof.Einfahrt.wmt.jpg
Είδοςδιεθνές δικαστήριο και δικαστικό μέγαρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες53°33′4″N 9°51′3″E
Διοικητική υπαγωγήΑμβούργο
ΧώραΓερμανία[1]
Έναρξη κατασκευής1  Οκτωβρίου 1996
Κόστος123 000 000 Γερμανικό Μάρκο
ΑρχιτέκτοναςAlexander von Branca
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας - (ITLOS), (ελληνικά: ΔΔΔΘ), είναι ένα διεθνές διακυβερνητικό όργανο που δημιουργήθηκε κατ΄ εντολή του άρθρου 287 της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα δια των 6, 7, και 8 Παραρτημάτων αυτής, που υπεγράφη στη Τζαμάικα, στις 10 Δεκεμβρίου του 1982.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραπάνω σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 1994, και αποτελεί τη βάση ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για το δίκαιο «της θάλασσας, όλων των ωκεανών, τις χρήσεις και τους πόρους της». Στη Σύμβαση αυτή περιλαμβάνεται, επίσης η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιου Βυθού , για την ευθύνη για τη ρύθμιση του θαλάσσιου βυθού σε θέματα εξόρυξης πέρα από τα όρια της εθνικής δικαιοδοσίας, που είναι έξω από τα όρια των χωρικών υδάτων, τη συνορεύουσα ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, των παράκτιων, ή νησιωτικών, ή αρχιπελαγικών κρατών.

Έδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας εδρεύει στο Αμβούργο , Γερμανία (σύμφωνα με άρθρο 1, § 2 του Καταστατικού). Δύναται όμως να συνεδριάσει και να ασκήσει τα καθήκοντά του και οπουδήποτε, έκτός έδρας, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, (σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο του ίδιου άρθρου,(1 § 3), του Καταστατικού).

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΔΔΔΘ απαρτίζεται από 21 μέλη δικαστές που εκλέγονται από κατάλογο προτεινόμενων υποψηφίων των χωρών μελών του ΟΗΕ. Οι εκλέκτορες σύμφωνα με το καταστατικό θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι εκλεγόμενοι διεθνείς δικαστές να χαίρουν υψηλής φήμης, εντιμότητας, ακεραιότητας και γνώσεων περί του Δικαίου θαλάσσης και να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν τα κυριότερα παγκόσμια νομικά συστήματα καθώς και τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή εκ της καταγωγής τους.

Εκλογή μελών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις μήνες πριν της εκλογής ο Γ.Γ. του Δικαστηρίου απευθύνει γραπτή πρόσκληση προς τα κράτη μέλη όπως εντός προθεσμίας δύο μηνών να υποβάλλουν κατάλογο υποψηφίων μελών. Στη συνέχεια το ίδιο όργανο, ο Γραμματέας, καταρτίζει τον κατάλογο των υποδεικνυομένων προσώπων κατ΄ αλφαβητική σειρά και τον υποβάλει στα κράτη μέλη.

Η εκλογή αυτών γίνεται σε σύνοδο των Κρατών μελών που καλούνται από τον Γραμματέα του Δικαστηρίου με μυστική ψηφοφορία. Η παρουσία των 2/3 της ολομέλειας των κρατών μελών αποτελούν απαρτία. Εκλέγονται οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία του παραπάνω ποσοστού της ολομέλειας.

Θητεία μελών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θητεία των δικαστών είναι 9ετής και ανανεώσιμη. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο (7,1) του Καταστατικού τα καθήκοντα των δικαστών του ΔΔΔΘ είναι ασυμβίβαστα με οποιαδήποτε πολιτικά ή διοικητικά καθήκοντα ή συναφείς εργασίες εξερεύνησης, εκμετάλλευσης επιχειρούμενη στη θάλασσα ή στο βυθό αυτής, αλλά ούτε και μπορούν να ενεργούν ως αντιπρόσωποι, σύμβουλοι, ή δικηγόροι σε οποιαδήποτε υπόθεση ή να συμμετέχουν σε εκδίκαση υπόθεσης που μπορεί προηγουμένως να είχαν εμπλακεί. Σε τέτοια περίπτωση ή καταγγελία το θέμα εξετάζεται και επιλύεται από την πλειοψηφία των μελών του δικαστηρίου.

Ασυλία μελών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως συμβαίνει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ομοίως και στο ΔΔΔΘ προβλέπονται προνόμια και ασυλίες των διεθνών δικαστών. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαμβάνουν τα προβλεπόμενα διπλωματικά προνόμια και ασυλίες των διπλωματών.

Παρατηρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανεξάρτητα της ιδρυσης του παραπάνω δικαστηρίου για θέματα Δικαίου στη θάλασσα, στα κράτη μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 287 της παραπάνω σύμβασης, παρέχεται η ελευθερία επιλογής δικαστηρίου για την επίλυση αναφυομένων σχετικών διαφορών, προσφεύγοντας είτε σ΄ αυτό, είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε τέλος σε διαιτητικά δικαστήρια που προβλέπει επίσης η παραπάνω σύμβαση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Διεθνής Σύμβαση των Η.Ε. δια το Δίκαιο της Θάλασσας" (Παραρτήματα 6,7 και 8).
  • Κ. Χορτάτος "Σύγχρονοι αντιλήψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας" Αθήνα - Κομοτηνή 1993 σελ.180.
  1. archINFORM. 18174. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.