Διάσημο Εκατονταετηρίδας Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάσημο Εκατονταετηρίδας Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας
Διάσημο Εκατονταετηρίδας Ελληνικής Δυναστείας
Απονομή από Βασιλιά των Ελλήνων Παύλο
ΤύποςΑναμνηστικό
Ίδρυση30 Μαρτίου 1963
ΧώραΒασίλειο της Ελλάδας
Βασιλικός οίκοςΓλύξμπουργκ
ΚατάστασηΔεν απονέμεται από την Ελληνική Δημοκρατία από το 1975, αλλά εξακολουθεί να απονέμεται από την ελληνική βασιλική οικογένεια
ΙδρυτήςΠαύλος της Ελλάδας
Κλάσεις2 (Χρυσό, Ασήμι)

Το Αναμνηστικό Διάσημο της Εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας αποτελεί τιμητική διάκριση του Βασιλείου της Ελλάδος, για τον εορτασμό των 100 ετών από την εγκαθίδρυση της Βασιλείας στην Ελλάδα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος 1963 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από το Δημοψήφισμα του 1862, με το οποίο ο Πρίγκιπας Γουλιέλμος της Δανίας ανέλαβε καθήκοντα ως ο νέος "Βασιλιάς των Ελλήνων", με το όνομα Γεώργιος Α'. Στο πλαίσιο των εορτασμών στην Ελλάδα, ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄ και η Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας επισκέφτηκαν τη χώρα τον Μάρτιο του 1963[1]. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, μέλη των ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών που συμμετείχαν στους εορτασμούς έλαβαν ένα αναμνηστικό Διάσημο που δημιουργήθηκε από τον Βασιλιά Παύλο για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σήμα απονεμήθηκε σε δύο μορφές, Χρυσό και Ασημένιο. Βραβεύτηκε επίσης σε δύο μεγέθη, ένα μεγάλο για άνδρες και ένα μικρότερο για γυναίκες. Οι κύριοι το φορούσαν στη δεξιά πλευρά και οι κυρίες στην αριστερή πλευρά του στήθους.

Το σήμα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με έργο του Βασιλιά Παύλου. Σε ένα οβάλ δάφνινο στεφάνι, τέσσερα γράμματα Π, το αρχικό του Βασιλιά Παύλου, είναι διατεταγμένα στον κάθετο και τον οριζόντιο άξονα. Στους διαγώνιους άξονες εμφανίζονται τα αρχικά των προηγούμενων μοναρχών: Γ για τον Γεώργιο Α ́, Κ για τον Κωνσταντίνο Α ́, Α για τον Αλέξανδρο και Γ για τον Γεώργιο Β ́. Τα αρχικά του Βασιλιά Παύλου υπερκαλύπτονται από ένα βασιλικό στέμμα. Τα αρχικά των προηγούμενων μοναρχών υπερκαλύπτονται από ένα στέμμα μικρότερων διαστάσεων[2].

Παραλήπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικοί Παραλήπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεότεροι Παραλήπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. archive.wikiwix.com https://archive.wikiwix.com/cache/index2.php?url=http://www.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=1234#federation=archive.wikiwix.com&tab=url. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2024.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  2. (PDF) https://web.archive.org/web/20201120094712/https://www.greekroyalfamily.gr/images/stories/eggrafa_afieromata/ROYAL20ORDERS20ENG.pdf. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 20 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2024.  Missing or empty |title= (βοήθεια)