Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως
Απονομή από την Ελληνική Δημοκρατία
ΤύποςΣτρατιωτικό μη πολεμικό Μετάλλιο
Απονομή γιατέλεση εξόχων πράξεων αποκλειστικώς εν καιρώ ειρήνης.
Κατάταξη
Επόμενο (ανώτερο)Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων
Επόμενο (κατώτερο)Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας

Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως απονέμεται στο στρατιωτικό προσωπικό σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εν ζωή ή μετά θάνατο, για τέλεση εξόχων πράξεων αποκλειστικώς εν καιρώ ειρήνης, οι οποίες δεν σχετίζονται κατ'ανάγκη με τα στρατιωτικά πράγματα και οι οποίες τελέσθηκαν εντός ή εκτός των πλαισίων διατεταγμένης υπηρεσίας και που αφορούν:

  • Στην τέλεση πράξεως αυτοθυσίας.
  • Σε θάνατο ή βαρύ τραυματισμό από ατύχημα, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
  • Σε ενέργεια που υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοούμενου καθήκοντος και επισύρει ανεπιφύλακτα το θαυμασμό και την εκτίμηση της κοινής γνώμης.
  • Σε πράξη, για την τέλεση της οποίας η ζωή του προτεινομένου εξετέθη αποδεδειγμένα σε προφανή και άμεσο κίνδυνο.

Για κάθε νέα πράξη, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, λαμβάνει χώρα νέα απονομή του μεταλλίου, αλλά φέρεται μόνο ένα διάσημο (σώμα του ή μια διεμβολή (ταινία) του. Η διάκριση των πολλαπλών απονομών γίνεται από τους επάργυρους αστερίσκους που τοποθετούνται στην ταινία αναρτήσεως του μεταλλίου ή στη διεμβολή του (μέχρι τρεις κατ' ανώτατο όριο).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μετάλλιο αυτό είναι σε σχήμα σταυρού με άσπρο σμάλτο. Στο κέντρο του είναι αποτυπωμένο το σήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η ταινία του μεταλλίου είναι από μεταξωτό ύφασμα κυματιστό, έχει πλάτος 35 χιλιοστά και χωρίζεται σε τρεις διαμήκεις λωρίδες. Η πρώτη και η τρίτη έχουν χρώμα λευκό. Η δεύτερη έχει χρώμα μπλε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]