Τατιάνα Ραντζίβιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τατιάνα Ραντζίβιου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Αυγούστου 1939[1]
Ρουέν
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςJean Henri Fruchaud (από 1966)[2]
ΤέκναFabiola Fruchaud[3]
Alexis Fruchaud[3]
ΓονείςΝτομίνικ Ράινερ Ραντζίβιου[3] και Πριγκίπισσα Ευγενία της Ελλάδας[3]
ΑδέλφιαPrince Carlo Alessandro, 3rd Duke of Castel Duino
ΟικογένειαΡαντζίβιουου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η πριγκίπισσα Τατιάνα, πολων.: Tatiana Maria Renata Eugenia Elisabeth Margarete Radziwiłł του Trąby (γενν. 28 Αυγούστου 1939) είναι Γαλλο-Πολωνή αριστοκράτισσα, βακτηριολόγος και νοσοκόμα. Η μεγαλύτερη κόρη του πρίγκιπα Ντομινίκ Ράινερ Ραντζίβιου και της πριγκίπισσας Eυγενίας της Ελλάδας και της Δανίας, είναι μέλος του Οίκου των Ραντζίβιου και στενή συγγενής των ελληνικών, δανικών και ισπανικών βασιλικών οικογενειών και των πρώην αυτοκρατορικών οικογενειών της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Υπηρέτησε ως παράνυμφος στον γάμο του πρίγκιπα Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδας και της Δανίας το 1962 και στον γάμο του Κωνσταντίνου Β' της Ελλάδας και της Πριγκίπισσας Άννας-Μαρίας της Δανίας το 1964. Παρέμεινε στενή φίλη και αυλική της εξαδέλφης της, βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

Πρώιμη ζωή και οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρουέν της Νορμανδίας στις 28 Αυγούστου 1939 από τον πρίγκιπα Ντομινίκ Ράινερ Ραντζίβιου, αξιωματικό του Πολωνικού Στρατού, και την πριγκίπισσα Eυγενία της Ελλάδας και της Δανίας, μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. [4] Είναι μέλος του Οίκου Ραντζίβιου, μιας Πολωνο-Λιθουανικής ευγενικής οικογένειας, και είναι εγγονή του πρίγκιπα Ιερονίμ Νικολάι Ραντζίβιου και της Αρχιδούκισσας Ρενάτας της Αυστρίας. [5] [6] Οι παππούδες της από τη μητέρα της ήταν ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας και της Δανίας, Ύπατος Αρμοστής Κρήτης (δεύτερος γιος του Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και της Όλγας Κωνσταντίνοβνας της Ρωσίας) και η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη (κόρη του Ρολάνδου Ναπολέοντα Βοναπάρτη, 6ου Πρίγκιπα του Κανίνο και του Μουσινιανό και της Μαρί-Φελίξ Μπλανκ). [5] Οι γονείς της Τατιάνας χώρισαν το 1946. [5] Ο πατέρας της ξανανυμφεύτηκε το 1947 τη Λίντα Λέισυ Μπλάντγκουντ, κόρη της Λίντα Φλάιτμαν Μπλάντγκουντ, και η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε το 1949 με τον πρίγκιπα Ραϊμόντο ντελα Τόρε ε Τάσο, 2ο δούκα του Καστέλ Ντουίνο. [5]

Λίγες ημέρες μετά τη γέννησή της, ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη. Η Τατιάνα και οι γονείς της εγκατέλειψαν το σπίτι τους το 1940 μετά την πτώση της Γαλλίας, καταφεύγοντας στο Σαιν-Τροπέ προτού πάνε εξορία στη Νότια Αφρική, τότε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. [4] [6] Αργότερα ενώθηκαν με τους παππούδες της, τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας και της Δανίας και την πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, καθώς και άλλα μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας διαδόχου Φρειδερίκης και των παιδιών της. [4] Σε όλη της την παιδική ηλικία, η Τατιάνα έγινε στενή φίλη με τη δεύτερη εξαδέλφη της, την πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας (τη μελλοντική βασίλισσα της Ισπανίας). [4] Πέρασε επίσης πολλά από τα παιδικά της χρόνια με τη γιαγιά της από τη μητέρα της, την πριγκίπισσα Μαρία, η οποία ήταν ψυχαναλύτρια και έγραψε το Le Livre de Tatiana λίγο μετά τη γέννηση της Τατιάνας. [5] Αργότερα συνόδευσε τον παππού και τη γιαγιά της σε ταξίδια στη Βόρεια Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Η Τατιάνα επέστρεψε στη Γαλλία το 1945 μετά το τέλος του πολέμου, μόλις τρία χρόνια μετά τη γέννηση του αδελφού της, του πρίγκιπα Γεωργίου Ραντζίβιου. [5] Σπούδασε σε σχολεία στη Γαλλία και στην Ελλάδα, σπουδάζοντας μουσική και γλώσσες.

Δημόσιος βίος και βασιλικά καθήκοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως συγγενής πολλών βασιλικών οικογενειών στην Ευρώπη, η Τατιάνα παρακολούθησε διάφορες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της στέψης της Ελισάβετ Β΄ το 1953 και της Βασιλικής Κρουαζιέρας Αγαμέμνων το 1954. [4] Ως νεαρή γυναίκα, η Τατιάνα θεωρήθηκε ως πιθανή σύζυγος του μελλοντικού Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας. [5] Το 1956 ήταν μέλος της επίσημης συνοδείας σε μία δεξίωση για τον βασιλιά Παύλο της Ελλάδας στο Δάσος του Μπουλόν και στο Δημαρχείο, στο Παρίσι . [5] Παρέμεινε κοντά στην ελληνική βασιλική οικογένεια, υπηρετώντας ως παράνυμφος της εξαδέλφης της, πριγκίπισσας Σοφίας, όταν παντρεύτηκε τον μελλοντικό βασιλιά της Ισπανίας το 1962. Η Τατιάνα υπηρέτησε μαζί με την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας και της Δανίας, την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, την Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ, την Πριγκίπισσα Άννα της Ορλεάνης, την Ινφάντα Πιλάρ της Ισπανίας, την Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας (μετέπειτα Βασίλισσα της Ελλάδας) και την Πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας. [7]

Τον Μάρτιο του 1963 η Τατιάνα παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 100ης Επετείου της Ελληνικής Μοναρχίας. [5] Ήταν παρούσα στη δοξολογική λειτουργία, στην παρέλαση και στο γκαλά-παράσταση στο Εθνικό Θέατρο. [5] Αργότερα τον ίδιο χρόνο, παρακολούθησε ένα γεύμα στο Mον Ρεπό, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Αθηναγόρα Α΄ της Κωνσταντινούπολης. [5] Τον Αύγουστο του 1963 συνόδευσε τον διάδοχο της Ελλάδας, ενώ εκείνος φιλοξενούσε το 11ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι. [5]

Το 1964 υπηρέτησε ως παράνυμφος στον γάμο των εξαδέλφων της, Κωνσταντίνου Β' της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Άννας-Μαρίας της Δανίας. [8] [5]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ σπούδαζε νοσηλευτική και βακτηριολογία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, η Τατιάνα γνώρισε τον Γάλλο καρδιολόγο Ζαν-Ανρί Φρουσάρ, γιο του συνταγματάρχη Ανρί Φρουσάρ. [4] [5] [6] Παντρεύτηκαν στις 24 Μαρτίου 1966 στην Αθήνα. [9] [5] Στον γάμο τους παρευρέθηκαν μέλη της ελληνικής και δανικής βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β' της Ελλάδας, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία της Ελλάδας, η Βασιλομήτωρ Φρειδερίκη της Ελλάδας, η Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας, η Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδος, η Πριγκίπισσα Ειρήνη και η Πριγκίπισσα Σοφία (μετέπειτα Βασίλισσα της Ισπανίας). [10]

Η Τατιάνα και ο Φρουσάρ έχουν δύο παιδιά, τη Φαμπιόλα (γενν. 1967) και τον Aλέξη (γενν. 1969). [4]

Στενός φίλος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, η Τατιάνα συνόδευσε τη βασίλισσα σε διεθνή ταξίδια και παρακολουθεί εκδηλώσεις στο ανάκτορο Θαρθουέλα και στο ανάκτορο Μαριβάν. [4]

Είναι ο θεματοφύλακας των καταγραφών, των αρχείων και των γραπτών έργων της γιαγιάς της, της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Έχει επίσης τιμηθεί με τη διάκριση του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος των Αγίων Όλγας και Σοφίας και τιμήθηκε με το Αναμνηστικό Σήμα της Εκατονταετηρίδας του Βασιλείου της Ελλάδος.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Τατιάνα υποδύεται η Παλόμα Μπλόυντ στην ισπανική τηλεοπτική ταινία του σκηνοθέτη Aντόνιο Ερνάνδεθ του 2011 Σοφία. Επίσης ερμηνεύτηκε στην τηλεοπτική ταινία του Μπενουά Ζακυό το 2004 Πριγκίπισσα Μαρία. Στο βιβλίο του Η Αναδημιουργία το 2013, ο Φρεντερίκ Μιτεράν γράφει ότι παρακολούθησε μία έκθεση για την Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη με την Τατιάνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p4503.htm#i45030.
  2. p4503.htm#i45030. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 «Tatiana Radziwill, la otra huésped de Marivent en verano». Hola.com. 12 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2022. 
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 «Η καλύτερη φίλη της βασίλισσας Σοφίας: πριγκίπισσα Τατιάνα ‹ The Royal Chronicles». Royalchronicles.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2022. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Por Paula Peña (20 Αυγούστου 2020). «Tatiana Radziwill, la amiga inseparable de doña Sofía en Palma | Vanity Fair». Revistavanityfair.es. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2022. 
  7. «This was the wedding of Juan Carlos from Spain and Sofia from Greece, 60 years after the remembered union». 14 Μαΐου 2022. 
  8. «Official Photos». greekwedding.tripod.com. 
  9. Brewer-Ward, Daniel A. (also known as Daniel Willis), The House of Habsburg: A Genealogy of the Descendants of Empress Maria Theresia, Clearfield Co., Inc., Genealogical Publishing Co., Inc., Baltimore, Maryland, 1966, p. 166.
  10. «Greece: Members Of Greek And Danish Royal Families At Wedding Of Princess Tatiana Radziwill – British Pathé». Britishpathe.com. 27 Μαρτίου 1966. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]