Δημήτρης Κατσούδας
Δημήτρης Κατσούδας | |
---|---|
Γενικές πληροφορίες | |
Όνομα στη μητρική γλώσσα | Δημήτρης Κατσούδας (Ελληνικά) |
Χώρα πολιτογράφησης | Ελλάδα |
Εκπαίδευση και γλώσσες | |
Μητρική γλώσσα | Ελληνικά |
Ομιλούμενες γλώσσες | Ελληνικά |
Σπουδές | Σχολή Μωραΐτη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο του Έσσεξ |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | πολιτικός νομικός |
Ο Δημήτρης Κ. Κατσούδας είναι νομικός και πολιτικός επιστήμονας με πολυετή πείρα στις διεθνείς σχέσεις. Είναι γνωστός για τον ρόλο που έπαιξε στην διάδοση του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα και για τον ρόλο του ως πρώτου Γενικού Γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ομιλεί ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά
.
Τα πρώτα χρόνια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γεννήθηκε στην Λαμία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα (πολιτευτής των Φιλελευθέρων το 1958) και ήταν ενταγμένος στην Ένωση Κέντρου, ενώ διατηρούσε άριστες προσωπικές και φιλικές σχέσεις με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Δημήτρης Κατσούδας τελειώνοντας την Σχολή Μωραΐτη πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε επίσης πολιτική συμπεριφορά στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου ήρθε σε επαφή και με την ιδεολογία του Φιλελευθερισμού. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε ενταχθεί στην ΕΟΚ με σύσταση των καθηγητών του έλαβε κατ' εξαίρεση υποτροφία για πρακτική άσκηση Robert Schumann στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην πορεία, δημοσιεύθηκαν μελέτες του σε μείζονα ξένα περιοδικά όπως το European Journal of Political Research[1], το West European Politics κ.α., ενώ έχει παρουσιάσει papers σε σημαντικά Πανεπιστήμια (Ευρωπαϊκό Φλωρεντίας, UCLA, King’s College, London School of Economics κλπ).
Διάδοση Φιλελευθερισμού στην Ελλάδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Διετέλεσε πολιτικός αναλυτής (1977-1985) και κατόπιν (1985-1991) επιστημονικός διευθυντής τού ΚΠΕΕ (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας), του πιο δυναμικού φορέα διάδοσης των φιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα μέχρι το 1991. Συντόνιζε σεμινάρια στα οποία νεαροί πολιτευτές[2], φοιτητές και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες έρχονταν σε επαφή με τις ιδέες και τις αρχές του φιλελευθερισμού αλλά και την τεχνική της πολιτικής επικοινωνίας. Διατέλεσε επίσης αρθρογράφος και από το 1985 διευθυντής σύνταξης στα «ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ», την ιστορικά σημαντικότερη φιλελεύθερη επιθεώρηση στην Ελλάδα.
Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του στην φιλελευθεροποίηση της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμώντας ιδιαίτερα τις ικανότητες του Κατσούδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρόσφερε την θέση του Συμβούλου και λογογράφου του. Κατά την περίοδο 1987-1990 διατέλεσε υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας με καθοριστική συμβολή στις τρεις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις του Ιουνίου και Νοεμβρίου 1989 και του Απριλίου 1990.
Την περίοδο 2010-2015 διετέλεσε Διευθυντής Μελετών της φιλελεύθερης δεξαμενής σκέψης «Forum για την Ελλάδα[2]».
Σήμερα υποστηρίζει και πάλι το φιλελεύθερο κίνημα από την θέση του ως εκτελεστικού αντιπροέδρου στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).[3]
Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1991-1993)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 21 Μαρτίου 1991 ο πρωθυπουργός πλέον Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διόρισε τον Δ. Κατσούδα στην θέση του Γενικού Γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο νέος γενικός γραμματέας βελτίωσε την κατάσταση στα ελληνικά δάση.
Υπό τον Δημήτρη Κατσούδα, ολοκληρώθηκε η πρώτη εθνική απογραφή των δασών, καθώς και η καταγραφή των δασικών εδαφών. Επιπλέον, αυξήθηκε κατακόρυφα ο προϋπολογισμός των δασικών έργων, διπλαστιάστηκε ο δασικός πυροσβεστικός στόλος και ολοκληρώθηκαν αντιπυρικά σχέδια σε όλα τα δασαρχεία. Ακόμη, δημιουργήθηκε ένα νέο επικοινωνιακό δίκτυο 8 (αντί 2) συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η επικοινωνία κατά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αυξήθηκε, επίσης, το δασικό προσωπικό. Ο Δ. Κατσούδας προχώρησε στην αναδάσωση πολλών περιοχών της χώρας (75.000 στρέμματα), εισήγαγε τον θεσμό της αναδάσωσης αγροτικών εκτάσεων από γεωργούς (άλλα 60.000 στρ. ετησίως) και αναβάθμιζε υποβαθμισμένα δάση σε έκταση 60.000 στρ. ετησίως. Έλαβε δε δραστικά μέτρα προστασίας των δασών, όπως την απαγόρευση της αιγοβοσκής σε δάση που βρίσκονται υπό αναδάσωση ή φυσική αναγέννηση. Κατά την αποχώρησή του από την θέση του γενικού γραμματέα υπήρχαν στα φυτώρια 27 εκατομμύρια δενδρύλλια για μελλοντικές αναδασώσεις. Μετά τις μεγάλες καταστροφές του 2007, στα φυτώρια βρέθηκαν μόνο λίγες δεκάδες χιλιάδες δενδρύλλια.
Καινοτόμος υπήρξε η απόφαση του Δ. Κατσούδα να ιδρύσει το περίφημο Σώμα Αερομεταφερόμενων Δασοπυροσβεστών («δασοκομμάντος»), αλλά και η δημιουργία του Δασικού Σώματος (ΔΑΣΩ)[4].
Το 2008, η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Περιβάλλον εξαίρεσε την περίοδο 1991-1993 απ’ την αρνητική συνολική περιγραφή της, αναφέροντας ρητά ότι «ασκήθηκε δασική πολιτική «με μετρήσιμα αποτελέσματα».
Πολιτική και επαγγελματική σταδιοδρομία (1994-2007)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1993, ο Δ. Κατσούδας ανέλαβε την θέση του Συμβούλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος την περίοδο 1994-1996. Διέτελεσε επίσης επιστημονικός διευθυντής στην δεξαμενή σκέψης «ΚΕΝΕΠ Παύλος Μπακογιάννης», καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Δ. Κατσούδας διατέλεσε Σύμβουλος της βουλευτού, δημάρχου και υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου 1996-2016.
Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2007-2009)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 2007 μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή, ο Δ. Κατσούδας τοποθετήθηκε ως γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Από την θέση αυτή διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην κρίσιμο περίοδο που προηγήθηκε του Βουκουρεστίου αναφορικά με το ζήτημα ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. με αποκορύφωμα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2008.
Δημοκρατική Συμμαχία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Δημήτρης Κατσούδας στήριξε την προσπάθεια της Ντόρας Μπακογιάννη το 2010 να ιδρύσει ένα φιλελεύθερο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, την Δημοκρατική Συμμαχία, μέλος του Κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.[5] Έτσι, ανέλαβε την θέση του Επικεφαλής Συμβούλου της Προέδρου του κόμματος, μέχρι την διάλυση και επανένταξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Νέα Δημοκρατία το 2012[6].
Στην συνέχεια, συνέχισε να είναι Σύμβουλος της Ντόρας Μπακογιάννη μέχρι το 2016.
Η στάση του στο Μακεδονικό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Δημήτρης Κατσούδας, σε αντίθεση με τα περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε μεν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών αναγνωρίζοντας, δε και τα αρνητικά σημεία της συμφωνίας. Υποστήριξε ότι με την λύση του ζητήματος η Ελλάδα μπορεί να έχει στρατηγικά οφέλη με κυριότερο όφελος την οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης με το κράτος αυτό, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την Βόρεια Μακεδονία.[7]
Ενασχόληση με τη μουσική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Δημήτρης Κατσούδας, έχει επίσης σπουδάσει μουσική (ανώτερα θεωρητικά και πιάνο) και διετέλεσε τρεις φορές μέλος τού ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (τις δυο γενικός της γραμματέας), 10 χρόνια μουσικοκριτικός στην αγγλόφωνη επιθεώρηση “The Athenian” και 4 χρόνια παραγωγός όπερας στο Γ’ Πρόγραμμα μετά από επιλογή του Μάνου Χατζιδάκι. Επίσης, διετέλεσε αντιπρόεδρος τού Πολιτιστικού Οργανισμού τού Δήμου Αθηναίων και γενικός γραμματέας των μουσικών συνόλων τού Δήμου.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Featherstone, Kevin; Katsoudas, Dimitris K. (1985). «Change and Continuity in Greek Voting Behaviour*» (στα αγγλικά). European Journal of Political Research 13 (1): 27–40. doi: . ISSN 1475-6765. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-11-06. https://web.archive.org/web/20191106102025/https://ejpr.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1475-6765.1985.tb00107.x. Ανακτήθηκε στις 2019-11-06.
- ↑ 2,0 2,1 Οι Φιλελεύθερες Δεξαμενές Σκέψης στην Ελλάδα από την Μεταπολίτευση Μέχρι το 2010, Κωνσταντίνος Σαραβάκος, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2014
- ↑ «Δημήτριος Κατσούδας». ΚΕΦίΜ. 17 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019.
- ↑ «Π.Ε.Δ.Δ.Υ.». www.peddy.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019.
- ↑ «Δημοκρατική Συμμαχία». web.archive.org. 14 Φεβρουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019.
- ↑ «Συνεργασία Ντ. Μπακογιάννη με ΝΔ». ΣΚΑΪ. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019.
- ↑ «Δημήτρης Κατσούδας: Μια κριτική αποτίμηση της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ* | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019.