Δήμος Θηβαίων (πρόγραμμα Καποδίστριας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Θηβαίων
Δήμος

Έμβλημα

Dimos Thiveon.png

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Βοιωτίας
Πληθυσμός 23.820 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Θηβαίων του προγράμματος Καποδίστριας ήταν δήμος που λειτούργησε την περίοδο 1999-2010. Συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση του παλαιότερου δήμου Θηβαίων και των γειτονικών του παλαιότερων κοινοτήτων, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Το 2010 καταργήθηκε και εντάχθηκε στον νέο διευρυμένο δήμο Θηβαίων. Έδρα του δήμου ήταν Θήβα και ο πληθυσμός του ήταν 23.820 κάτοικοι. Περιλάμβανε 6 δημοτικά διαμερίσματα: Αμπελοχωρίου, Ελεώνος, Θηβαίων, Μουρικίου, Νεοχωρακίου και Υπάτου. Αποτελούταν από 9 οικισμούς. Απέχει 90 χιλιόμετρα από την Αθήνα και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν ο μεγαλύτερος δήμος στο νομό Βοιωτίας.

Οικονομία της περιοχής του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικό ποσοστό των κατοίκων απασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Η ενασχόληση στο δευτερογενή τομέα είναι επίσης αυξημένη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο λόγω της αποβιομηχάνισης και της έλλειψης κινήτρων για νέες επενδύσεις ο δείκτης της ανεργίας έχει ανέβει κατακόρυφα.

Ο τριτογενής τομέας μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυσσόμενος με λίγες και μεμονωμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στον τομέα των μεταφορών και της διοίκησης συστημάτων εφοδιασμού (logistics). Εξάλλου, στη Θήβα λειτουργεί από το 2005 αντίστοιχο τμήμα ΤΕΙ, παράρτημα του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος θηβαίων περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς (πραγματικοί πληθυσμοί):

Δ.δ. Θηβαίων -- η Θήβα [21.211]
Δ.δ. Αμπελοχωρίου -- το Αμπελοχώρι [324]
Δ.δ. Ελεώνος -- ο Ελεώνας [724]
Δ.δ. Μουρικίου [619]
Δ.δ. Νεοχωρακίου -- το Νεοχωράκι [557]
Δ.δ. Υπάτου [385]