Δήμος Θίσβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°16′00″N 22°58′00″E / 38.2667°N 22.9667°E / 38.2667; 22.9667

Δήμος Θίσβης
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Βοιωτίας
Πληθυσμός 4.480 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Θίσβης ήταν δήμος του νομού Βοιωτίας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Θηβαίων. Έδρα του ήταν η Δομβραίνα και ο πληθυσμός του ήταν 4.480 κάτοικοι. Αποτελούταν από 5 δημοτικά διαμερίσματα: Δομβραίνας, Ελλοπίας, Θίσβης, Ξηρονόμης και Προδρόμου. Περιλάμβανε τα χωριά Ελλοπία (τοπικό όνομα Καραντάς), Ξηρονομή, Δομβραίνα, Θίσβη (τοπικό όνομα Κακόσι), Πρόδρομος (τοπικό όνομα Χώστια), τους παραθαλάσσιους οικισμούς Αλυκή, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Ιωάννη, Σαράντι και το λιμάνι Βαθύ.

Ιστορικά στοιχεία της περιοχής του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα και υπάρχουν ακόμα ερείπια της Μυκηναϊκής οχύρωσης και κάποιοι θολωτοί τάφοι. Αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας.

Η Θίσβη αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα (Β 502), στον κατάλογο των ελληνικών πόλεων που πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, ως πολυτρήρων Θίσβη.

Μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο δήμος γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη και είχε πολλούς κατοίκους. Τον Αύγουστο του 1943 όμως τα χωριά Δομβραίνα, Θίσβη και Πρόδρομος καταστράφηκαν ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων. Από τότε ο πληθυσμός τους μειώνεται καθώς οι κάτοικοι άρχισαν να τα εγκαταλείπουν και να εγκαθίστανται κυρίως στην κοντινή Θήβα ή την Αθήνα ή να μεταναστεύουν στις Η.Π.Α.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς

Δ.δ. Δομβραίνης [1267]
Δ.δ. Ελλοπίας -- η Ελλοπία [601]
Δ.δ. Θίσβης [460]
Δ.δ. Ξηρονομής [990]
Δ.δ. Προδρόμου [1162]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τριμηνιαία Εφημερίδα: Θισβιακή Ηχώ


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]