Δήμος Τανάγρας (πρόγραμμα Καποδίστριας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°11′21″N 22°11′36″E / 38.1892°N 22.1933°E / 38.1892; 22.1933

Δήμος Τανάγρας
Δήμος

Dimos Tanagras.png

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Παναγιώτης Κυριάκου
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Βοιωτίας
Έκταση 122.527 km2
Πληθυσμός 4.134 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Τανάγρας του προγράμματος Καποδίστριας ήταν δήμος που λειτούργησε την περίοδο 1999-2010. Συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση των παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Το 2010 καταργήθηκε και εντάχθηκε στον νέο διευρυμένο δήμο Τανάγρας. Ο δήμος Τανάγρας είχε (πραγματικό) πληθυσμό 4.134 κατοίκους. Περιλάμβανε 4 δημοτικά διαμερίσματα και η έκτασή του ήταν 122,5 τ.χλμ. Ο δήμος συνόρευε με τους δήμους Θηβαίων, Δερβενοχωρίων, Οινοφύτων, Σχηματαρίου και με το δήμο Αυλίδας του νομού Ευβοίας. Έδρα του ήταν η Τανάγρα.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο περιλαμβάνονταν τα εξής δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί (σε παρένθεση ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):

Δ.δ. Άρματος -- το Άρμα [1070]
Δ.δ. Ασωπίας -- η Ασωπία [1267]
Δ.δ. Καλλιθέας -- η Καλλιθέα [695]
Δ.δ. Τανάγρας [1102]

Ονομασίες των χωριών του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Άρμα από το σημείο όπου πιστεύεται ότι ο Δίας έριξε κεραυνό για να καταπιεί η γη το άρμα του Αμφιάραου, ενός Αργείου στρατηγού, που εκστράτευσε εναντίον της Θήβας μαζί με τον Πολυνείκη, αδερφό του Ετεοκλή, βασιλιά της Θήβας και γιο του Οιδίποδα.
  • Η Ασωπία από το όνομα του ποταμού Ασωπού που διασχίζει την περιοχή νότια του χωριού. Το Χλεμποτσάρι=Χλεμπ-τσαρ είναι σλάβικης προέλευσης από τους Σλάβους εποίκους που είχαν εγκατασταθεί στη Βοιωτία περί το 1000μ.Χ. και σημαίνει το ψωμί-βασιλιάς.
  • Η Καλλιθέα από τη θέα που έχει το χωριό προς την κοιλάδα του Ασωπού ποταμού. Το όνομα Μουσταφάδες οφείλεται σε ένα τούρκο άρχοντα, ενώ στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σίδες, επειδή ευδοκιμούσαν ροδιές (σίδες=ροδιές)
  • Η Τανάγρα από την αρχαία Τανάγρα, αν και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Φαρών. Το όνομα Μπράτσι (ή Βράτσι) είναι κατάλοιπο της φράγκικης δεσποτείας, αν δεν είναι παραφθορά του ονόματος Φαρές.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στη γεωργία. Τα προϊόντα που παράγονται είναι κρασιά, ελιές, στάρι, βαμβάκι, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, ενώ ανεπτυγμένο είναι και το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων που παράγονται. Οι πατάτες της περιοχής αλλά πρωτίστως τα κρασιά της, είναι ιδιαιτέρως ονομαστά στην Ελλάδα, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής που ευνοεί την καλλιέργεια αμπελιών. Ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας της οικονομίας δεν είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένοι στα όρια του δήμου, αλλά παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη σε όμορους δήμους, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να απασχολείται σε αυτούς τους τομείς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]