Όντο Α΄ του Σαμπλίτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όντο Α΄ του Σαμπλίτ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Eudes (Odon) I le Champenois (Γαλλικά)
Γέννηση1123
Θάνατος1187
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γαλλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςSibille de La Ferté-sur-l'Aube
ΤέκναΌντο Β΄ του Σαμπλίτ
Γουλιέλμος Σαμπλίτης
Βεατρίκη του Σαμπλίτ
ΓονείςΟύγος Α΄ της Καμπανίας και Ισαβέλλα της Βουργουνδίας
ΟικογένειαΟίκος του Μπλουά
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαLord
Θυρεός

Ο Όντο/Εύδης Α΄, γαλλ.: Eudes Ο I er de Champlitte ο λεγόμενος Καμπανίτης, γαλλ. Champenois (1123 - π. 1187) από τον Οίκο του Μπλουά, ήταν κύριος του Σαμπλίτ, υποκόμης του Ντιζόν, και επίσης διεκδικητής του τίτλου του κόμη της Καμπανίας. Ήταν γιος του Ούγου Α΄ κόμη της Καμπανίας και της Ισαβέλλας των Ιβρέα, κόρης του Στεφάνου Α΄ κόμη της Βουργουνδίας [1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη γέννησή του το 1123, ο κόμης της Καμπανίας Ούγος Α΄ δεν αναγνώριζε τη νομιμότητά του και τον έδιωξε με τη μητέρα του. Το 1125 αποφασίζει να γίνει Ναΐτης ιππότης. Στη συνέχεια αποκλήρωσε τον Όντο Α΄ και κληροδότησε την κομητεία της Καμπανίας στον ανιψιό του Τιμπώ/Θεοβάλδο Β΄ που έγινε κόμης της Καμπανίας [2] .

Τον Όντο Α΄ ανέλαβε στη συνέχεια η μητρική του οικογένεια και έγινε κύριος του Σαμπλίτ, το οποίο πιθανότατα κληρονόμησε από τη μητέρα του Iσαβέλλα ή από τη γενναιοδωρία του θείου του Ρενώ Γ΄ κόμη της Βουργουνδίας. Περιήλθαν επίσης στην κατοχή του τα Πορ-συρ-Σαόν και Σανβάν (Champvans) [2] .

Θα πάρει το παρωνύμιο Όντο ο Καμπανίτης (Eudes le Champenois) σε ανάμνηση του τόπου γέννησής του και των αξιώσεων που είχε στην κομητεία της Καμπανίας.

Γύρω στο 1137, ο γάμος του με τη Συμπίλ ντε Λα Φερτέ, έφερε τον τίτλο του υποκόμη του Ντιζόν στον κλάδο των Σαμπλίτ-Πονταγιέ.

Το 1143 οι αξιώσεις του φαίνεται ότι μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Ο Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας βρέθηκε σε πόλεμο με τον Tιμπώ/Θεοβάλδο Β΄ κόμη της Καμπανίας. Ο βασιλιάς κατέλαβε την πόλη Βιτρύ και έδωσε στον Όντο Α΄ την κατοχή αυτής της πόλης, πιθανώς με στόχο να του παραχωρήσει στη συνέχεια ολόκληρη την κομητεία της Καμπανίας. Ωστόσο η ειρήνη μεταξύ του βασιλιά και του κόμη αποκαταστάθηκε, και ο Όντο Α΄ αναγκάστηκε να παραδώσει την πόλη [2] .

Το 1148, με το τέλος τού θείου του Ρενώ Γ΄, η κομητεία της Βουργουνδίας επέστρεψε στη Βεατρίκη Α΄ της Βουργουνδίας, που οκτώ χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Α΄ της Γερμανίας. Ο Όντο Α΄ έγινε έτσι εξάδελφος με γάμο του Γερμανού αυτοκράτορα, ο οποίος του παραχώρησε την επικαρπία τριών φέουδων από το κτήμα του Ρενώ Γ΄: Κενζέ (Quingey), Λ'Ιλ-συρ-λε-Ντου (Isle-sur-le-Doubs) και Λα Λουά (Loye) [2] .

Το 1171 συνόδευσε τον Ούγο Γ΄ δούκα της Βουργουνδίας και τον Στέφανο Α΄ κόμη του Σανσέρ σε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους [3] .

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στο 1137 νυμφεύτηκε τη Σύβιλλα του Λα Φερτέ, κόρη του Ούγου του Μπωμόν και της Mατθίλδης του Λα Φερτέ (και ανιψιάς του Ζοσμπέρ Β΄ του Λα Φερτέ, υποκόμη του Ντιζόν, και πιθανώς εγγονή του Ζοσπέρ Α΄ σενεσάλη του Ούγου Α΄ κόμη της Καμπανίας), από τον οποίο έχει έξι γνωστά παιδιά [1] :

  • Όντο/Εύδης Β΄, κύριος του Σαμπλίτ.
  • Γουλιέλμος, κύριος του Σαμπλίτ, 1ος πρίγκιπας της Αχαΐας.
  • Πονς γενν. π. 1151.
  • Λουί/Λουδοβίκος απεβ. π. 1202.
  • Ουγκ/Ούγος απεβ. π. 1196.
  • Bεατρίκη απεβ. 1217/1219), παντρεύτηκε πρώτα π. 1170 τον Σίμωνα Δ΄ του Κλερμόν και μετά π.1196 τον Ζοφρουά/Γοδεφρείδο του Βωντεμόν, κύριο του Ντεγύ (Deuilly).

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marie Henry d'Arbois de Jubainville, History of the Dukes and Counts of Champagne, 1865.
  • Ernest Petit, Ιστορία των Δούκων της Βουργουνδίας της Καπετιανής φυλής, 1888.

Σχετικά Άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Foundation for Medieval Genealogy.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Histoire des Ducs et Comtes de Champagne, Marie Henry d'Arbois de Jubainville, 1865.
  3. Histoire des ducs de Bourgogne de la race capétienne, Ernest Petit, 1888.