Γοδεφρείδος της Νάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γοδεφρείδος
Κόμης της Νάντης
Οίκος Οίκος των Πλανταγενετών
Πατέρας Γοδεφρείδος Ε΄ του Ανζού
Μητέρα Αυτοκράτειρα Ματθίλδη
Γέννηση 1 Ιουνίου 1134
Ρουέν, Νορμανδία
Θάνατος 27 Ιουλίου 1158 (24 ετών)
Ναντ
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Γοδεφρείδος ΣΤ΄ του Ανζού (Geoffroy VI d'Anjou, 1 Ιουνίου 113427 Ιουλίου 1158), γνωστός και ως Γοδεφρείδος της Νάντης, ήταν κόμης της Νάντης από το 1156 έως το 1158. Ήταν ο δεύτερος από τους τρεις γιους του Γοδεφρείδου Ε΄ κόμητος του Ανζού και της αυτοκράτειρας Ματθίλδης. Η επιθυμία του πατέρα του Γοδεφρείδου ήταν να γίνει ο ίδιος κόμης του Ανζού την στιγμή που ο μεγαλύτερος αδελφός του Ερρίκος γίνει βασιλιάς της Αγγλίας, γι' αυτό του δώρησε πολλά κάστρα. Το σώμα του Γοδεφρείδου έμεινε πολύ καιρό άταφο, μέχρι την ώρα που ο μεγαλύτερος γιος Ερρίκος ξεκαθαρίσει τις επιθυμίες του πατέρα του.

Τον Μάρτιο του 1152, αποπειράθηκε την απαγωγή της Ελεονώρας της Ακουιτανίας την στιγμή που ταξίδευε προς το Πουατιέ, μετά το διαζύγιο της με τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Ζ΄, με σκοπό αν η απαγωγή ήταν επιτυχής να την παντρευτεί. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου συμμάχησε με τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο και τον αδελφό του Ροβέρτο Α΄ του Ντρέ να επιτεθούν στην Νορμανδία εναντίον του αδελφού του Ερρίκου για να διαλύσουν τις κτήσεις του. Ο λόγος που έγινε είναι ότι ο βασιλιάς της Γαλλίας ήταν εξοργισμένος που ο Ερρίκος παντρεύτηκε την πρώην σύζυγο του Ελεονώρα χωρίς την δική του συγκατάθεση.

Το 1154 ο Θεοβάλδος Ε΄ του Μπλουά επιτέθηκε στην Τουραίνη, που ο Ερρίκος θεωρούσε δική του, και ο Γοδεφρείδος συνελήφθη προσωρινά αιχμάλωτος. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου πέθανε ο βασιλιάς Στέφανος και ο Γοδεφρείδος συνόδευσε στην Αγγλία τον Ερρίκο και την Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου άρχισε ξανά ταραχές εναντίον του αδελφού του καταλαμβάνοντας κάστρα, αλλά ο Ερρίκος τον ανάγκασε να τα εγκαταλείψει κρατώντας μόνο το Λουντέν. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Ναντς εξόρισαν τον κόμη τους ζητώντας από τον βασιλιά Ερρίκο να αφήσει τον αδελφό του Γοδεφρείδο να έρθει στην Νάντη να καλύψει το κενό του κόμη. Ο Ερρίκος δέχτηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Geoffrey, Count of Nantes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).