Γουλιέλμος Ι΄ του Πουατιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γουλιέλμος Ι΄ του Πουατιέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 22  Ιουλίου 1136
Αρζαντάν
Θάνατος 30  Ιανουαρίου 1164, 30  Ιουλίου 1164 και 20  Ιουλίου 1164
Ρουέν
Τόπος ταφής Rouen Cathedral
Οικογένεια
Γονείς Γοδεφρείδος Ε΄ του Ανζού και Αυτοκράτειρα Ματθίλδη
Αδέλφια Γοδεφρείδος της Νάντης
Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Hamelin de Warenne, Earl of Surrey
Οικογένεια Οίκος των Πλανταγενετών

Ο Γουλιέλμος Ι΄ του Πουατιέ (1136Ρουέν 1164 [1] ) ήταν τρίτος γιος του Γοδεφρείδου Ε΄ κόμητος του Ανζού και της αυτοκράτειρας Ματθίλδης, κόρης του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α΄, μικρότερος αδελφός του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β' και του Γοδεφρείδου της Νάντης, ήταν γνωστός και σαν Γουλιέλμος Φίτζεμπρες ή Γουλιέλμος του Ανζού.

Στρατιωτικές υπηρεσίες στον αδελφό του Ερρίκο Β'[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1156 ο Γουλιέλμος συμμετείχε στην πολιορκία του Σινόν στο πλευρό του μεγάλου του αδελφού βασιλιά Ερρίκου Β' εναντίον του αδελφού τους Γοδεφρείδου που είχε εξεγερθεί. [2] Στην διάρκεια της πολιορκίας διάβαζε τα βιβλία του διάσημου Ρωμαίου στρατηγού Βεγκέτιου για να πάρει συμβουλές, το βιβλίο αυτό τον βοήθησε να ολοκληρώσει την πολιορκία μέσα σε μια μέρα. [3] Τον Σεπτέμβριο του 1155, ο Ερρίκος Β΄ συγκάλεσε συμβούλιο στο Ουίντσεστερ, που αποφάσισε να επιτεθεί, να καταλάβει την Ιρλανδία και να τοποθετήσει σε αυτήν βασιλιά τον μικρότερο αδελφό του, Γουλιέλμο. Στην απόφαση αυτή έφερε αντιρρήσεις η μητέρα τους που θεωρούσε την Ιρλανδία ως ακατάλληλο τόπο για κατάκτηση, [4] ο Ερρίκος όμως που υπεραγαπούσε τον αδελφό του ήταν αποφασισμένος να τον κάνει τον πλουσιότερο άντρα στην Αγγλία.

Ακύρωση του γάμου του με την Ισαβέλλα του Βαρέν από τον αρχιεπίσκοπο Τόμας Μπέκετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1162 αποφάσισε να παντρευτεί την Ισαβέλλα του Βαρέν, 4η κόμισσα του Σάρεϊ μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στην Αγγλία, χήρα του Γουλιέλμου του Μπλουά, κόμητος της Βουλώνης και υιού του βασιλιά της Αγγλίας Στέφανου. Ενώ ο γάμος είχε καθοριστεί ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τόμας Μπέκετ απαγόρευσε τον γάμο λόγω συγγένειας επειδή ήταν ο πρώην σύζυγος της ήταν ξάδελφος του. [5]

Θάνατος του Γουλιέλμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος στενοχωρήθηκε τόσο πολύ με την ακύρωση του γάμου που αμέσως μετά πέθανε από καρδιακή προσβολή, τάφηκε στον καθεδρικό ναό της Ρουέν. [6]. Ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ εξοργισμένος θεώρησε τον αρχιεπίσκοπο Μπέκετ υπεύθυνο για τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου του αδελφού, κάτι που τον έφερε σε σκληρή έχθρα από τότε εναντίον του. Η έχθρα κατέληξε σε δολοφονία του Τόμας Μπέκετ στις 29 Δεκεμβρίου 1170 από τέσσερις ιππότες του βασιλιά, ένας από τους οποίους ο ένας ήταν συνοδός του ίδιου του Γουλιέλμου και φώναζε ότι παίρνει εκδίκηση για τον θάνατο του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Baldwin, Stewart (27 June 2004). "Geoffrey V "le Bel" or "Plantagenet"". Henry Project. Retrieved 2014-08-21.
  2. Warren, W L (28 November 1977). Henry II. Univ. of California Press. p. 65.
  3. Duby, Georges (8 December 1993). Juliet Vale, trans., ed. France in the Middle Ages, 987–1460: From Hugh Capet to Joan of Arc. Wiley-Blackwell. p. 178.
  4. Warren 1977, p. 195.
  5. Warren 1977, p. 449.
  6. Stevenson, Joseph, ed. (1991). The Chronicles of Robert de Monte
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William FitzEmpress της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).