Γιόγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Γιόγκα στην πράξη

Με το όνομα Γιόγκα νοείται ένα από τα έξι συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας. Πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με τον Θεό, μέσω συγκεκριμένων μεθόδων, κύρια του διαλογισμού. Η σανσκριτική λέξη γιόγκα έχει διάφορες ερμηνείες και προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ελέγχω, δεσμεύω, ενώνω. Έτσι λοιπόν γιόγκα (Joga) σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη, ένωση. Αυτός που εξασκείται πάνω στη γιόγκα ονομάζεται Γιόγκι (Yogi) ή Γιογκίνι (Yogini) (για τη γυναίκα).

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Γιόγκι ήταν ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, που γεννήθηκε στην Ινδία στα τέλη του 19ου αιώνα. Μαθητής του Σρι Γουκτεσβάρ, διέδωσε το μήνυμα της Γιόγκα στην Αμερική και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Το όνομα της Γιόγκα που δίδασκε ονομάζεται Κρίγια Γιόγκα και ασκείται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η καλύτερη τεχνική της Ράτζα Γιόγκα (νοητικός έλεγχος, υπερβατικός διαλογισμός) είναι η Κρίγια Γιόγκα, ένα σύνολο τεχνικών που βρίσκονται στην καρδιά της Ράτζα ("βασιλικής") γιόγκα. Η Κρίγια Γιόγκα δόθηκε από τον Μαχαβατάρ Μπάμπατζι στον μαθητή του, Λαχίρι Μαχασάγια, ο οποίος την έμαθε στον μαθητή του Σουάμι Σρι Γιουκτέσβαρ, ο οποίος την παρέδωσε στον μαθητή του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, ο οποίος τη δίδαξε στη Δύση, και ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως ο "Πατέρας της Γιόγκα στη Δύση". Η Κρίγια Γιόγκα αυτή είναι αυτή που δίδαξε ο Σρι Κρίσνα στον πιστό Αρτζούνα, που περιγράφεται στην "Βίβλο" των Ινδουιστών, την Μπάγκαβαντ Γκίτα και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες τεχνικές με το ίδιο όνομα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η Κρίγια Γιόγκα, ένα σύνολο πανίσχυρων τεχνικών, δίνεται μόνο από το Self-Realization Fellowship, την οργάνωση που ίδρυσε ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα για τη διάδοση των διδασκαλιών του. Σχετικό Facebook είναι "Οι Φίλοι του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα", όπου δίνονται πολύ περισσότερες πληροφορίες. Η Κρίγια Γιόγκα επομένως είναι μια πανάρχαια τεχνική, δοσμένη από τον ίδιο τον Κρίσνα και είναι αυτή που αναφέρεται στην Μπάγκαβαντ Γκίτα και επίσης από τον διάσημο Πατάντζαλι. Η Ινδία δήλωσε ότι ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα "συγκαταλλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους Αγίους της", ενώ, όταν καθιερώθηκε, το 2014, η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγα, με τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που ορίστηκε στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνου, με αριθμό υποστηρικτών της σχετικής εισήγησης του τωρινού Πρωθυπουργού της Ινδίας 175 κρατών, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά του οργανισμού αυτού, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας είπε σε μία εφημερίδα της Ινδίας: "Αν η πρότασή μας για καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα βρήκε τόσο εύκολη αποδοχή, πολλά από τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον Παραμαχάνσα Γιογκανάντα". Επίσης, ο μέγιστος Μαχάτμα Γκάντι, μυήθηκε στην Κρίγια Γιόγκα από τον Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, προτιμώντας αυτήν την τεχνική και αυτόν τον Δάσκαλο απ' όλη την Ινδία. Φυσικά, η αφύπνιση της Κουνταλίνι (οφιοειδούς ενέργειας στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στον κόκκυγα), καθώς και όλων των τσάκρα είναι βασική τεχνική της Κρίγια Γιόγκα.

Mια σύγχρονη τεχνική είναι η Σαχάτζα Γιόγκα, την οποία ίδρυσε η Σρι Μάτατζι Νίρμαλα Ντέβι το 1970. Το σύστημα περιλαμβάνει την αφύπνιση της Κουνταλίνι με μια διαδικασία που ονομάζεται Αυτογνωσία.

Τα πιο γνωστά παραδοσιακά συστήματα της γιόγκα είναι τα εξής:

Ράτζα Γιόγκα (γιόγκα του νοητικού ελέγχου)

Μπάκτι Γιόγκα (γιόγκα της θρησκευτικής αφοσίωσης και της προσευχής)

Κάρμα Γιόγκα (γιόγκα της συνέπειας στην εργασία και στις πράξεις μας, χωρίς προσκόληση στο αποτέλεσμα)

Ο γνωστός Ινδός σοφός Πατάντζαλι, ο οποίος συστηματοποίησε τις μέχρι τότε προφορικά μεταδιδόμενες γνώσεις για τη γιόγκα συγγράφοντας τους περίφημους "αφορισμούς", θεωρεί ότι γιόγκα είναι η συγκράτηση του νου από το να σχηματίζει "κυματισμούς", δηλαδή σκέψεις. Αν και η άποψη αυτή ίσως θεωρείται από πολλούς υπεραπλούστευση, άλλοι διατείνονται ότι εισχωρεί στη βαθύτερη ουσία της μεθόδου της γιόγκα, βρίσκοντας τον κοινό παρονομαστή πίσω από την ποικιλομορφία των τεχνικών και των θεωριών, όχι μόνο της γιόγκα, αλλά και άλλων ανατολικών παραδόσεων, όπως ο Βουδισμός και το Ζεν, καθώς και δυτικής προέλευσης όπως ο Ερμητισμός και η Καμπαλά.

Βασική τεχνική για την πραγμάτωση στη γιόγκα είναι ο διαλογισμός. Κάτι το οποίο συχνά παραβλέπεται από σύγχρονους ασκούμενους στη γιόγκα είναι η παράλληλη εργασία για την ηθική τελείωση του ανθρώπου, ανάγκη την οποία επισημαίνει και ο ίδιος ο Πατάντζαλι. Χωρίς την ταυτόχρονη άσκηση του διαλογισμού και της ηθικής τελείωσης (όπως η μείωση του εγωκεντρισμού, της βιαιότητας και όλων των αρνητικών συναισθημάτων μας), η γιόγκα δεν θα μπορέσει να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα οφέλη της γιόγκα είναι ψυχοσωματικά, καθώς αποτελεί μέθοδο εσωτερικής εξερεύνησης, η οποία αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση του σώματος με το νου, και επιφέρει αρμονία σε όλες τις ανθρώπινες υποστάσεις, στη σωματική, τη διανοητική-συναισθηματική, την πνευματική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • [1] Ο Δρ. θεολογίας Αθανάσιος Παπαθανασίου για τη Γιόγκα [1]  1. «'Ερευνα του Πανεπιστημίου Erasmus της Ολλανδίας & Χάρβαρντ στις ΗΠΑ: Η Γιόγκα ενδύκνειται για απώλεια βάρους και μείωση της αρτηριακής πίεσης». http://vivanews.gr/article.php?id=562714.