Γαρδίκι Τρικάλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°32′28″N 21°15′29″E / 39.54111°N 21.25806°E / 39.54111; 21.25806

Γαρδίκι Τρικάλων
Άποψη του Χωριού
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Γαρδίκι Τρικάλων
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Δήμος Πύλης
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Τρικάλων
Πληθυσμός 58 (2011)

Το Γαρδίκι είναι χωριό του Νομού Τρικάλων. Σκαρφαλωμένο σε μια απότομη πλαγιά της Κακαρδίτσας , το Γαρδίκι δεσπόζει με την παρουσία του σε ένα κομμάτι της Νότιας Πίνδου, στην περιοχή του Ασπροποτάμου. Χαρακτηρίζεται από φυσική ομορφιά και παραδοσιακό βλάχικο χρώμα.

Ταυτότητα του χωριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γαρδίκι του Ασπροποτάμου, είναι χτισμένο στην αγκαλιά του ορεινού όγκου της Κακαρδίτσας της Νότιας Πίνδου, για την ακρίβεια στην νοτιανατολική πλαγιά της κορυφής Κουρούνα (1988μ.) και σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Το όνομά του -Γκαρντίστι στα βλάχικα- αποτελεί παραφθορά της λέξης "γκάρντου" που σημαίνει οχυρό, ταμπούρο, καθώς το Γαρδίκι δεν φαίνεται παρά μόνο στην τελευταία στροφή του δρόμου ακόμη και σήμερα. Αποτελουσε μαζί με το συνοικισμό Παλαιοχώρι (Κεράσοβο) δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αιθήκων του Νομού Τρικάλων, ο οποίος δημιουργήθηκε στα πλαίσια του σχεδίου Καποδίστριας και περιλαμβάνει εκτός από το Γαρδίκι και τα χωριά Αγ. Νικόλαος (Καμνάι), Αθαμανία (Μουτσιάρα), Βροντερό (Λάντζο), Δέση, Δροσοχώρι (Τυφλοσέλι), Ελάτη (Τύρνα), Καλόγηροι, Νεραϊδοχώρι ή Χατζηπέτριον (Βετερνίκ), Περτούλι και Πύρρα. Μετά το Πρόγραμμα Καλλικράτης ανήκει στο Δήμο Πύλης που προέκυψε από την επέκταση του αρχικού δήμου Πύλης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Γόμφων, Πιαλείων, Αιθηκών και Πινδαίων και των κοινοτήτων Μυροφύλλου και Νεράιδας. Απέχει 80,5 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα μέσω Ελάτης-Περτουλίου , 52 χιλιόμετρα απο το Μετσοβο μέσω Χαλικίου και 47,5 χιλιόμετρα από την Ελάτη, την έδρα του πρώην δήμου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Γαρδίκι μνημονεύεται αρχαίος οικισμός με την πρωτεύουσα του στη θέση "Βρύσες", κάπου 250μ. ψηλότερα από τον συνοικισμό Παλαιοχώρι Γαρδικίου. Ακόμα και σήμερα σώζονται ερείπια και κομμάτια από κεραμίδια. Προπολεμικά είχαν γίνει ανασκαφές και βρέθηκαν αρχαία νομίσματα με τη λέξη «Αθαμάνων». Πρώτος βασιλιάς της Αθαμανίας ήταν ο Αθάμας.

Στα νεότερα χρόνια, την πρώτη καταγραφή του χωριού την βρίσκουμε το 1454 στην πρώτη επίσημη απογραφή των Τούρκων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την οριστική πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αναφέρεται από Τουρκικές πηγές ως Gardik, Γαρδίκι, Βλαχογαρδίκι. Στο Γαρδίκι μετοίκησαν οι κάτοικοι του οικισμού Λιάσοβο που βρισκόταν στη δυτική πλευρά του βουνού Νεράϊδα (Καπ Γκρας = Χοντρό Κεφάλι, στη βλάχικη διάλεκτο) και διαλύθηκε στο διάστημα μεταξύ 1592 - 1593 και 1858, αλλά και του οικισμού Κεράσοβο που βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού οικισμού Παλαιοχώρι Γαρδικίου και διαλύθηκε μεταξύ των ετών 1868 και 1881.

Κατά την περίοδο αυτη πλήθος δημοτικών τραγουδιών μιλούν για το Γαρδίκι, τους οπλαρχηγούς, τα ασκέρια του και τη συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 (π.χ. Παιδιά απ' τον Ασπροπόταμο, Εσείς βουνά του Ασπροπόταμου, του Καταραχιά, του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου, του Νάσιου Σγούρου, του Καντάρα και του Γεωργαλή κλπ). Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) το Γαρδίκι εξελίχθηκε σε μεγαλοχώρι και αποτέλεσε την έδρα του πάλαι ποτέ Δήμου Αθαμανών, που περιελάμβανε και τα χωριά Τζούρτζια (Αγ.Παρασκευή), Μουτσιάρα (Αθαμανία), Δέση, Αγ.Νικόλαο (Καμνάι) και Δροσοχώρι (Τυφλοσέλι) και ο οποίος καταργήθηκε το 1912. Έκτοτε υπήρξε έδρα της κοινότητας Γαρδικίου, ώς την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», το 1997, οπότε και συμπεριελήφθη ως δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Αιθήκων. Με την εφαρμογή, μετέπειτα, του προγράμματος «Καλλικράτης» το 2010, και έως σήμερα, αποτελεί πλέον δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πύλης, μαζί με όλα τα χωριά του ΝΔ ορεινού όγκου του νομου Τρικάλων.

Το φυσικό περιβάλλον στο Γαρδίκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απο γεο-περιβαλλοντικής άποψης η ευρύτερη περιοχή του Γαρδίκιου διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση της , τις απότομες πλαγιές , την μεγάλη ποσότητα υδάτων και την πλούσια πανίδα . Η περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τους βιότοπους CORINE δηλαδή σε αυτούς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση της φύσης στην Κοινότητα . Βόρεια και δυτικά του χωριού και μέχρι τα όρια της η κοινότητα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ''Natura 2000'' το οποίο είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρησή των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούµενων ειδών και ενδιαιτηµάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο.'' Τα δάση στην περιοχή είναι κατά κανόνα δημόσια και σ'αυτά βλαστάνουν συνήθως Yβριδογενής ελάτη (Abies borisii regis) , η δρυς (Quercus sp.) , όλα τα είδη αρκεύθου (Juniperus communis, Juniperus Foeditissima κλπ) , ο Ίταμος (Taxus baccata) ,η Κρανιά (Cornus) , ο Γαυρος (Carpinus orientalis) , το Ελληνικό Σφενδάμι (Acer heldreichii) και πολλά άλλα . Επίσης στην κοίτη του ρέματος / παραπόταμο του Αχελώου κάτω απο το Γαρδίκι φύονται και τα κυριότερα αζονικά είδη όπως το πλατάνι ( Platanus orientalis ) και η ιτιά (Salix sp). Σε μεγάλα υψόμετρα συναντάμε μεγάλες εκτάσεις υποαλπικών λιβαδιών όπου φύεται και το πολύ ποιοτικό τσάι της περιοχής .

Η ζωή σήμερα στο χωριό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα στο Γαρδίκι υπάρχουν 850 σπίτια τα οποία είναι ακατοίκητα τους χειμερινούς μήνες ενώ ζωντανεύουν από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Την περίοδο αυτή σημαντικές στιγμές για το χωριό είναι η εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1/7), η εορτή του Προφήτη Ηλία -Αη Λιός-(20/7), η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6/8). Αποκορύφωμα των καλοκαιρινών πανηγύρεων αποτελέι ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το Δεκαπενταύγουστο, κορυφαίο ετήσιο γεγονός μείζονος κοινωνικής, ιστορικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας για το Γαρδίκι. Επισφραγίζεται δε, η εορτή αυτή, με την απόδοσή της, τα «εννιάμερα» της Παναγίας κατά τη λαϊκή θυμοσοφία (24/8). Το καλοκαίρι, και ειδικά τον Αύγουστο, ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 5000.

Από το 2009, λειτουργεί στο χωριό δικτυακή (IP) κάμερα, η οποία μεταδίδει ζωντανή πανοραμική εικόνα του χωριού όλο το 24ωρο, με δίλεπτη ανανέωση. Το 2010, εγκαταστάθηκε στο χωριό αυτόματος επαγγελματικός μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος, υπό την επίβλεψη του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καταγράφει τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, ενώ παρέχει ζωντανή 24ωρη ενημέρωση, μέσω internet, για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Γαρδικίου [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Γαρδικίου έκανε την εμφάνισή του, έστω και ανεπίσημα, το Μάρτιο του 2012 διοργανώνοντας με τεράστια επιτυχία το 1ο Αντάμωμα Γαρδικιωτών στα Τρίκαλα συγκεντρώνοντας πάνω από 700 άτομα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο κέντρο εκδηλώσεων. Η τεράστια επιτυχία αυτής της εκδήλωσης σε συνδυασμό με τη συγκινητική στήριξη όλων των συγχωριανών στάθηκε αφορμή προκειμένου η ιδέα πολλών χρόνων να υλοποιηθεί. 

Έτσι, το Νοέμβριο του 2012 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Γαρδικίου παίρνει σάρκα και οστά από μία ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι εδώ και χρόνια δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για το Γαρδίκι .Ήδη εδώ και εννέα χρόνια, κάποια από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου έχουν δημιουργήσει το επίσημο site Νεολαίας Γαρδικίου ,το gardiki.gr ,το οποίο σήμερα αποτελεί σημείο αναμνήσεων και ηλεκτρονικής συνάντησης για όλους τους συγχωριανούς μας έχοντας πάνω από 7.000 φωτογραφίες και βιντεάκια από εκδηλώσεις, εκδρομές και άλλες αθλητικές δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς. 

Σκοπός του συλλόγου είναι:

 • Η διοργάνωση πάσης φύσεως κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών εκδηλώσεων και χοροεσπερίδων για την ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων της νεολαίας του χωριού Γαρδικίου.
 • Η πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών του και η συνένωσή τους με στενούς δεσμούς συνεργασίας και αλληλεγγύης.
 • Η προάσπιση και ανάδειξη της λαογραφικής παράδοσης του Γαρδικίου και η προβολή των ηθών και εθίμων του τόπου.
 • Η προαγωγή και διάδοση των δημοτικών τραγουδιών και χορών του τόπου.Τα χρόνια βέβαια είναι δύσκολα, μα αυτό δεν στέκεται εμπόδιο.

Το κέφι και η όρεξη για δουλειά, κρατά τον Σύλλογο ενωμένο και δυνατό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου σε συνεργασία με τα μέλη του κινητοποιούνται δυναμικά διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις, χορούς και εκδρομές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.Αξιοσημείωτο είναι και το δυναμικό παρών του συλλόγου σε αφιερώματα για τον τόπο μας,σε εκθέσεις φωτογραφίας , αγώνες κατά των ναρκωτικών, της ανεργίας και του ρατσισμού, δωρεές χρημάτων και άλλων αγαθών. 

Ενδεικτικά καποιες δράσεις του συλλόγου την τελευταία τριετία είναι οι εξής :

 • 4 Ανταμώματα Γαρδικιωτών 
 • Εμφάνιση χορευτικών τμημάτων στην εκπομπή ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ στην τηλεόραση του ALPHA σε αφιέρωμα για το Γαρδίκι
 • Ο θεσμός πλέον των Summer Parties κάθε καλοκαίρι με εμφάνιση πολλών γνωστών καλλιτεχνών
 • Εκδήλωσεις για μικρά παιδιά στην πλατεία του Γαρδικίου κάθε καλοκαίρι
 • Συμμετοχή του χορευτικού του συλλόγου σε πάμπολες εκδηλώσεις
 • Διοργάνωση πολλών εορτών , τουρνουά και εκδηλώσεων , αιμοδοσιών και εκδρομών με μεγάλη επιτυχία οχι μόνο στο χωριό αλλα και σε άλλες πόλεις
 • Πολλές συμμετοχές σε συλλογικους θεσμούς και άλλες δράσεις

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]