Φιλύρα Τρικάλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°29′35″N 21°36′40″E / 39.49306°N 21.61111°E / 39.49306; 21.61111

Φιλύρα Τρικάλων
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΠύλης
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΤρικάλων
Πληθυσμός358 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας421 00

Η Φιλύρα είναι χωριό του νομού Τρικάλων του Δήμου της Πύλης. Απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Πύλης και 20 από την πόλη των Τρικάλων και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται σε περίπου 400 κατοίκους. Ανήκει Διοικητικά στην Πύλη απ όπου και εξυπηρετείται.

Γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κόζιακα σε υψόμετρο 180 μέτρων. Το έδαφος είναι ως επί το πλείστον ημιορεινό, με καθαρά πεδινές αλλά και ορεινές εκτάσεις. Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ζαρκάδια, ελάφια και αρκούδες που ζούνε σε ένα δάσος γεμάτο καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια και έλατα. Διάφορες πηγές υπάρχουν σε τοποθεσίες μέσα και έξω από το χωριό.

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι έως και το 1963 ονομαζόταν Λεσιανά [1] από την εποχή του Βυζαντίου, με πρώτη αναφορά σε χρυσόβουλο που εξέδωσε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ' Παλαιολόγος το 1336. Η ονομασία πάρθηκε από τα σλαβικά και σημαίνει δάσος (les). Ο Αλή Πασάς και μετέπειτα ο γιος του Βελής κυβέρνησαν την περιοχή την περίοδο της τουρκοκρατίας, καταπατώντας τις εκτάσεις. Όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλία το 1881, η κοινότητα εντάχθηκε στο δήμο Πιαλείων, ενώ το 1914 απέκτησε διοικιτική αυτοτέλεια.

Κοινωνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και λιγότερο με το εμπόριο. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα της περιοχής είναι το καλαμπόκι, το βαμβάκι, φασόλια, καρπούζια και λαχανοκομικά. Την τελευταία εικοσαετία παρατηρήθηκε μεγάλη ανάπτυξη χοιροτροφικών μονάδων, που είχε σαν αποτέσμα την παραμονή πολλών νέων στο χωριό και την ανάδειξη του χωριού σαν βασικό προμηθευτή χοιρινού κρέατος του Νομού. Έντονη είναι η δράση του πολιτιστικού συλλόγου, που με τη βοήθεια της βιβλιοθήκης και του λαογραφικού μουσείου συντελούν στη διάδοση του τοπικού πολιτισμού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]