Αετός Τρικάλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αετός
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Αετός
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΠύλης
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΤρικάλων
Υψόμετρο727
Πληθυσμός73 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΝτοβρόι

Ο Αετός ή Ντοβρόι (Δοβρόι) είναι χωριό στα Τζουμέρκα της Πίνδου και βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μέτρων η ανύψωση του φτάνει ως τα 804 μέτρα υψόμετρο. Υπάγεται στον δήμο Πύλης, του νομού Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έχει πυκνή βλάστηση, αποτελούμενη κυρίως από πουρνάρια. Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου γιορτάζει η πολιούχος του χωριού Αγία Παρασκευή με το πανηγύρι να γίνεται στις 25 με 27 Ιουλίου. Το εκκλησάκι βρίσκεται λίγο μετά την είσοδο του χωριού. Τον χειμώνα έχει λιγότερους από 10 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, ενώ το καλοκαίρι οι κάτοικοι ανέρχονται στους 150 κατοίκους. Απέχει από τα Τρίκαλα 74 χλμ, από την Άρτα 89 και την Μεσοχώρα 6 χλμ.

Ανυψωμένη πάνω από τον Αετό δεσπόζει η Παχτουρνιάσκα ή (Παχτουράτσα ή Μύτικας) με υψόμετρο 1.976 μέτρων και Δοκίμι 2.008 μέτρα.Κάτω από την σήραγγα Αετού μια αμφίδρομη σήραγγα μήκους 530μ η οποία ολοκληρώθηκε το 1994

και την εθνική οδό Άρτας διέρχεται ο Αχελώος στην θέση "Πατάκας", που στα παλιά χρόνια ήταν πέρασμα των κατοίκων για τα υπόλοιπα χωριά. Το καλοκαίρι διεξάγεται μέρος των τοπικών αγώνων ποδοσφαίρου στο χωριό.

Το 2001 είχε πληθυσμό 73 κατοίκων.