Βοημούνδος Ζ΄ της Τρίπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βοημούνδος Ζ΄ της Τρίπολης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1261
Θάνατος 19  Οκτωβρίου 1287
Οικογένεια
Σύζυγος Margaret of Acre
Γονείς Βοημούνδος ΣΤ΄ της Αντιόχειας και Σιβύλλα της Αρμενίας
Αδέλφια Λουκία της Τρίπολης
Μαρία της Αντιόχειας

Ο Βοημούνδος Ζ΄ της Τρίπολης (1261 - 19 Οκτωβρίου 1287) ήταν κόμης της Τρίπολης και νόμιμος πρίγκηπας της Αντιόχειας (1275 - 1287).

Το μόνο που είχε απομείνει από το μεγάλο πριγκιπάτο της Αντιόχειας ήταν το λιμάνι της Λατάκειας. Ήταν γιος του πρίγκηπα της Αντιόχειας Βοημούνδου ΣΤ΄ και της Σιβύλλας της Αρμενίας, η οποία ήταν αντιβασίλισσα την περίοδο που ήταν ανήλικος, ενώ την αντιβασιλεία διεκδικούσε και ο πλησιέστερος συγγενής του, Ούγος Α΄ της Ιερουσαλήμ.

Ο Βοημούνδος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Κιλικία στην αυλή του βασιλιά της Αρμενίας Λέοντα Γ΄, ενώ ο Μπαϊμπάρς κατέλαβε την Αντιόχεια, όπου ήταν πρίγκηπας ο πατέρας του (1268). Επέστρεψε στην Τρίπολη (1277), κλείνοντας αμέσως ειρήνη με τον Καλαούν, τον σουλτάνο των Μαμελούκων, και αναγνώρισε τον Ρογήρο του Αγίου Σεβερίνου αντιβασιλιά στην Άκρα, βρίσκοντας την εχθρότητα της Γενοβέζικης οικογένειας των Εμπριάτσο.

Η Τρίπολη ήταν ασθενέστατη εκείνη την εποχή. Κυριαρχούσαν δύο αντιμαχόμενες μερίδες: η Ρωμαϊκή υπό τον Παύλο του Σενί, επίσκοπο της Τρίπολης, και η Αρμενική υπό την Σιβύλλα και τον Βαρθολομαίο. Ο Παύλος του Σενί απέκτησε την συμμαχία του Γουλιέλμου του Μπωζέ, του νέου Μεγάλου Μάγιστρου των Ναιτών ιπποτών, και έπειτα της οικογένειας των "Αντι-Ναϊτών" Εμπριάκο. Αυτό έφερε μια σειρά πολέμων ανάμεσα στον Βοημούνδο και τους Ναΐτες, ο οποίος έκαψε το κτίριο τους στην Τρίπολη, αλλά τελικά ηττήθηκε και συνθηκολόγησε.

Το 1278 ο Γκυ της Βύβλου και οι Ναΐτες κυρίευσαν την Τρίπολη, αλλά διώχθηκαν από τον Βοημούνδο και οι 12 γαλέρες του στόλου του καταστράφηκαν από τρικυμία. Η τελευταία σύγκρουση έγινε τον Ιανουάριο του 1285, όπου οι Εμπριάκο προσπάθησαν να πάρουν την Τρίπολη, αλλά δεν βρήκαν τους Ναΐτες και κατέφυγαν στους Ιωαννίτες Ιππότες. Οι Ιωαννίτες τους παρέδωσαν στον Βοημούνδο, με τον όρο να τους χαριστεί τις ζωές, αντίθετα αυτός τους έθαψε ζωντανούς στην άμμο και τους άφησε να πεθάνουν από πείνα.

Πέθανε πρόωρα 26 ετών χωρίς να αφήσει παιδιά με την σύζυγο του Μαργαρίτα του Άκρας. Τον διαδέχθηκε η αδελφή του, Λουκία.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bohemond VII of Tripoli της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).