Δομή Κατσικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δομή Κατσικά είναι επιχειρησιακή μονάδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη φιλοξενία και προσωρινή υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.[1] Στη δομή δραστηριοποιούνται ο ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Παιδείας, ο Ελληνικός Στρατός, η ASB Ελλάδος και η Μετάδραση.[1][2]

Διαχείριση της δομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή Κατσικά είναι η μεγαλύτερη δομή προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο. Διοικητής της δομής από το Νοέμβριο 2020 είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Λάκκας.[3] Υποστήριξη στις ομάδες διαχείρισης των δομών φιλοξενίας της Ηπείρου (Κατσικά, Φιλιππιάδας, Δολιανών) παρέχει η εταιρία ASB από το Φεβρουάριο 2018.[2]

Το Δεκέμβριο του 2020 στη δομή διέμεναν περίπου 1300 άτομα, σε συνολική χωρητικότητα 1450 ατόμων.[4]


Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020 σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων διμοιριών ΜΑΤ, και διαμενόντων στη δομή λόγω της εγκατάστασης σε αυτήν περίπου 150 νεοαφιχθέντων προσφύγων. Μαρτυρίες μιλούν για χρήση βίας, δακρυγόνων και πυροβολισμών στον αέρα, ενώ η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για το συμβάν.[5] Η ένταση δημιουργήθηκε λόγω της σύμπτυξης που έπρεπε να γίνει στα κοντέινερ ώστε να φιλοξενηθούν τα επιπλέον άτομα που μετακινήθηκαν στη δομή από Αθήνα, Σέρρες και άλλες περιοχές της χώρας. Δύο άτομα εκ τών ήδη διαμενόντων στη δομή αρνήθηκαν να μετακινηθούν με αποτέλεσμα να σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Δομές Φιλοξενίας-Προσωρινής Υποδοχής/Δομή Κατσικά Ιωαννίνων». Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 «ASB Greece – ASB GREECE». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  3. «Ο Δημήτρης Λάκκας διοικητής στη δομή του Κατσικά • EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία». Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 «Αποκαταστάθηκε η ηρεμία στη δομή προσφύγων στον Κατσικά». EPIRUS Online. 16 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  5. «Μαρτυρίες για δακρυγόνα και πυροβολισμούς από την ΕΛΑΣ σε κέντρο προσφύγων αλλά σιωπή». tvxs.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]