Βίγλα Άρτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°6′30″N 20°50′1″E / 39.10833°N 20.83361°E / 39.10833; 20.83361

Βίγλα
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Βίγλα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
Περιφερειακή ΕνότηταΆρτας
ΔήμοςΑρταίων
Δημοτική ΕνότηταΑμβρακικού
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΉπειρος
ΝομόςΆρτας
Έκταση42,336
Υψόμετρο3
Πληθυσμός382 (2011)
Πυκν. πληθ.9 κατ/χλμ2
Πληροφορίες
Ταχ. κωδικός47 100
Τηλ. κωδικός26810

Η Βίγλα, σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, υπήρξε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αμβρακικού και πρώην κοινότητα. Ο νόμος ίσχυσε μέχρι το τέλος του 2010, οπότε και αντικαταστάθηκε από τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 87/τ.Α'/2010, με αποτέλεσμα η Βίγλα να ενταχθεί στο Δήμο Αρταίων και σήμερα αποτελεί Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αμβρακικού του διευρυμένου δήμου.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βίγλα πήρε την ονομασία της από τη λέξη βίγλα, που σημαίνει παρατηρητήριο. Ακόμη και σήμερα στο Μαυροβούνι μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα χαλάσματα από τα παρατηρητήρια που υπήρχαν στην περιοχή.

Τοποθεσία και Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βίγλα βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του νομού Άρτας, στους πρόποδες του Μαυροβουνίου (329 μ. υψ.). Είναι μέσα στον υγρότοπο του Αμβρακικού, που είναι από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας και τους σημαντικότερους Ramsar (Natura 2000) σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο[1]. Συνδέεται οδικώς με την Άρτα μέσω της οδού Αμβρακικού (14,5 χλμ.) Επίσης συνδέεται με την Πρέβεζα μέσω της γέφυρας της Πέτρας (η οποία βρίσκεται στην Ε.Ο. Άρτας- Πρέβεζας στο 15 χλμ.) κι αφού διανύσουμε το χ. Πέτρα και το χ. Στρογγυλή (απόσταση 40 χλμ. από Πρέβεζα). Επιπλέον συνδέεται με τα Ιωάννινα μέσω της γέφυρας Καλογήρου (η οποία βρίσκεται στην Ε.Ο. Άρτας Ιωαννίνων στο 11 χλμ.) κι αφού διανύσουμε το χ.Πολύδροσο και πάρουμε το δρόμο του Πασά μέχρι τη γέφυρα Καλογήρου (απόσταση 76 χλμ. από Ιωάννινα).

Πλησιέστερα Λιμάνια στον Αμβρακικό κόλπο: 1.Πρέβεζας (με όλες τις ευκολίες) 2.Μενιδίου (μόνο προβλήτα) 3.Σαλαώρας (μόνο προβλήτα) 4.Κορωνησίας (με όλες τις ευκολίες πλην ηλ. ρεύματος)

Σύνδεση με γύρω χωριά:

 • προς Βορρά με το Πολύδροσο 1,5 χλμ
 • προς Νότο με την Κορωνησία 13,5 χλμ
 • προς Δυτικά με την Στρογγυλή 10 χλμ

Πλησιέστερα Αεροδρόμια: 1.Ακτίου-Πρέβεζας 2.Ιωαννίνων

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 382 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), [2] εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με την απογραφή του 2001, όπου ο πληθυσμός ανερχόταν στους 405 κατοίκους. [3]

Οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα.[4]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση την εργασία του Κων.Διαμαντή με τίτλο «Η Άρτα και τα περίχωρα αυτής κατά τους χρόνους της επανάστασης», η Βίγλα ήταν ένας μικρός οικισμός με 10 οικογένειες την περίοδο που ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821.[5]

Η Βίγλα αναφέρεται στο "Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης και Πρεβέζης" του Σεραφείμ Ξενόπουλου του Βυζαντίου (Μητροπολίτου Άρτης) με έτος εκδόσεως 1884: Ιδιόκτητο χωριό της Μονής Ροδιάς έχον 12 οικογενείας, Ναόν του αγίου Νικολάου ανακαινισθέντα το 1873 και εγκαινιασθέντα την 7 Ιουλίου 1875. Στο ίδιο δοκίμιον αναφέρεται ότι η μονή Ροδιάς ανηγέρθη το 970 μ.Χ., επί της Αυτοκρατορίας του Ιωάννου του Τσιμισκή και Πατριάρχου Κων/πόλεως Βασιλείου και επί τουρκοκρατίας μέχρι το 1800 είχε πολυάριθμα κτήματα, όπως γράφουν διάφορα σωζόμενα Οθωμανικά έγγραφα. Στη Βίγλα περί το 1845 υπήρχε εν γραμματοδιδασκαλείον μεθ' ενός διδασκάλου και μαθητάς 10. Διδάσκονταν την θρησκείαν, την ιστορίαν, συνοπτική γεωγραφία και αριθμητική.

Το 1910, η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης δημοσιοποιεί τα στοιχεία της απογραφής που πραγματοποίησε το ίδιο έτος σε όλη την εκκλησιαστική περιφέρεια και μας πληροφορεί ότι η Βίγλα υπαγόταν στο τμήμα Λούρου και στο χωριό κατοικούσαν 110 άτομα.[6]

Οικονομία και προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράγονται στη Βίγλα πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια,λάδι,τριφύλι ως ζωοτροφή, καλαμπόκι, σιτάρι. Εκτρέφονται κοτόπουλα,χοίροι, βοοειδή και αιγοπρόβατα. Αλιεύονται ψάρια όπως λαβράκια, γλώσσες, κέφαλοι, τσιπούρες και χέλια. Διαθέτει το αντλιοστάσιο Βίγλας, για να διατηρεί σε αποστράγγιση τον βάλτο ο οποίος αποξηράνθηκε από Ολλανδούς τεχνικούς τη δεκαετία του 1950. Στη Βίγλα δραστηριοποιούνται δύο σύλλογοι, ένας Μορφωτικός-εκπολιτιστικός και ένας Ποντιακός.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Η Παναγία της Ροδιάς: Ο ναός βρίσκεται στις όχθες της ομώνυμης λιμνοθάλασσας του Αμβρακικού, πολύ κοντά στο χωριό. Ο σημερινός ναός χτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1860 και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η αρχική χρονολογία κατασκευής του ναού παραμένει άγνωστη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του μητροπολίτη Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλου, στη θέση του σημερινού ναού είχε ιδρυθεί σταυροπηγιακό μοναστήρι το έτος 970 μ.Χ. Σύμφωνα με πήγες, ο σημερινός ναός αλλά και η λιμνοθάλασσα, πήραν την ονομασία τους από το "Ρόδον το Αμάραντον", όνομα με το οποίο ήταν γνωστή η εικόνα της Παναγίας στον αρχικό ναό. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.[7]
 • Η Σπηλιά του Άη-Βλάση: Βρίσκεται στο Μαυροβούνι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς και σύμφωνα με την παράδοση μόνασε ο Άγιος Βλάσιος, επίσκοπος Σεβαστείας. [8]
 • Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο βουνό
 • Το παλιό πέτρινο σχολειό
 • Η δρακότρυπα (σπήλαιο με σταλακτίτες-σταλαγμίτες)
 • Οι Λιμνοθάλασσες Ροδιάς-Αγίου Γεωργίου-Τσουκαλιό
 • Το «Σπίτι παιδιού»΄ με τον γυναικείο συνεταιρισμό υφαντών και παραδοσιακών στολών.
 • Ιερός Ναός νεομάρτυρος Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις (νεόδμητος)
 • Παρατηρητήρια πουλιών.Ένα στην περιοχή του Αι-Γιώργη και ένα στην λιμνοθάλασσα του Αι-Γιωργιού
 • Ιερός Ναός Αγίας Άννας, πλωτός εντός της λιμνοθάλασσας Κωνστάντιο δίπλα στη λιμνοθάλασσα Ροδιάς.Πρόσβαση μόνο με βάρκα.
 • Η νέα γέφυρα Βίγλας (περνάει πάνω από 5 αποστραγγιστικούς τάφρους και με τα ενδιάμεσα τμήματα έχει μήκος 2,2 Κμ.
 • Το αντλιοστάσιο Βίγλας
 • Τα ιβάρια στις λιμνοθάλασσες

Σημαντικά πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αντώνης Νικοπολίδης, ποδοσφαιριστής. [9]
 • Ευστρατίου Κλέαρχος του Ιωάννη (1916-1991), Λοχίας του 3΄40 ΣΕ, ήρωας του ελληνοιταλικού πολέμου 1940-1941, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Ανθ/λγού Παπαβασιλείου Ημερολόγιο Πολέμου. Τραυματίστηκε στη μάχη του Μάλε σπατ, προήχθη στο βαθμό του Επιλοχία επ΄ανθραγαθία. Γεννήθηκε στη Βίγλα Άρτας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Συνθήκη Ραμσάρ.[1]
 2. Ελληνική απογραφή 2011.[2] Αρχειοθετήθηκε 2013-12-25 στο Wayback Machine.
 3. Απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001,Ελληνική Στατιστική Αρχή(ΕΛ.ΣΤΑΤ.).[3] Αρχειοθετήθηκε 2015-06-28 στο Wayback Machine.
 4. «Αρχείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος – Ε.Σ.Υ.Ε». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2013. 
 5. Η Αρτα και τα περίχωρα αυτής κατα τους χρόνους της επανάστασης, Περιοδικό Σκουφάς/ Ετος 5ον/ 1960 – Τοµος Β΄ σελ.266
 6. Το ύστερο Γιαννιώτικο Πασαλίκι : χώρος, διοίκηση και πληθυσμός στην τουρκοκρατούμενη Ηπειρο (1820-1913), Μιχάλης Κοκολάκης,σελ.492 [4]
 7. Η Παναγία της Ροδιάς ( Βίγλα )[5]
 8. Σπήλια Αι-Βλάση.[6] Αρχειοθετήθηκε 2012-02-06 στο Wayback Machine.
 9. Οι ιστορίες ζωής του Αντώνη Νικοπολίδη.[7]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]