Αμβρακικός κόλπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°58′21″N 20°58′09″E / 38.9724°N 20.9692°E / 38.9724; 20.9692

Ο Αμβρακικός κόλπος, από το διαστημικό λεωφορείο, Νοέμβριος 2004
Λεπτομερής χάρτης του Αμβρακικού κόλπου, σχεδιασμένος από το Βρετανικό Ναυαρχείο το 1830
Ηλιοβασίλεμα στον Αμβρακικό κόλπο.
Αργυροπελεκάνος, το πουλί σύμβολο του Αμβρακικού κόλπου

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας και αποτελεί ένα από τα εθνικά πάρκα της Ελλάδας [1] λόγω της οικολογικής σημασίας του και των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχεται. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας. Στον κόλπο χύνουν τα νερά τους οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος, στον βορρά, και το μικρότερο ποτάμι της [[Νήσσας]] στο νότο. Στον μυχό του Αμβρακικού είναι κτισμένη η Αμφιλοχία. Κοντά στην Αμφιλοχία είναι το ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργεί φάρος. Η Βόνιτσα είναι επίσης μια άλλη σημαντική κωμόπολη στην πλευρά του δρόμου από Αμφιλοχία προς Πρέβεζα και Λευκάδα.

Στην είσοδο του κόλπου κατασκευάστηκε και δόθηκε στη κυκλοφορία το 2002 υποθαλάσσια σήραγγα η οποία συνδέει το Άκτιο με την Πρέβεζα [2]. Στον κόλπο και ιδιαίτερα στον λιμένα της Αμφιλοχίας παρουσιάζεται κατά τους θερινούς μήνες (ιδιαίτερα τον Αύγουστο) το φαινόμενο φωσφορισμού της θάλασσας, το οποίο οφείλεται σε συσσώρευση μικροοργανισμών (πλαγκτού).


Σημαντική πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Αμβρακικό συναντώνται θαλάσσιες χελωνες[3], δελφίνια και σαλάχια. Είναι επίσης σημαντικό μέρος για τα πτηνά καθώς στο βόρειο τμήμα του παρατηρούνται σε πολύ μεγάλη πυκνότητα. Είναι γνωστός για την γαρίδα του (γάμπαρη).

Λιμνοθάλασσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Αμβρακικό κόλπο υπάρχουν 24 λιμνοθάλασσες και καλύπτουν μία έκταση 85 τ.χλμ. Οι λιμνοθάλασσες είναι:

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για τον Αμβρακικό κόλπο παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 1ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-2131, που τυγχάνει Λιμενοδείκτης του Αμβρακικού κόλπου.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.amvrakikos.eu/
  2. Πρέβεζα – Aκτιο, εγκαίνια σε ένα έργο πνοής[νεκρός σύνδεσμος] Άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή στις 02 Ιουνίου 2002 (Ανάκτηση 19 Νοεμβρίου 2012)
  3. «ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας». www.archelon.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019.