Αυτοκινητοβιομηχανία Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτοκινητοβιομηχανία Ελλάδος
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση1975
Διάλυση1984
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Προϊόντααυτοκίνητο
Commons page Πολυμέσα
Το Πόκερ 126 (1978) ήταν το μόνο μοντέλο που κατασκεύασε από την Α. Ελλάδος.

Η Αυτοκινητοβιομηχανία Ελλάδος ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1975 από μια ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών της εταιρείας εισαγωγών Fiat στην Ελλάδα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα εταιρεία έκανε μια μάλλον φιλόδοξη εμφάνιση στον ελληνικό τύπο, ανακοινώνοντας την εισαγωγή και την παραγωγή των ελληνικών αυτοκινήτων που ονομάζονται Μίνι Τζιπ Scout 127, ένα ευέλικτο επιβατικό όχημα, βασισμένο στο Fiat 127.

Στην πραγματικότητα, το αυτοκίνητο δεν ήταν "ελληνικό", αφού παράχθηκε σύμφωνα με άδεια της ιταλικής εταιρείας Fissore (η οποία, με τη σειρά της, είχε αποκτήσει το σχέδιο από ένα άλλο ιταλικό αμάξωμα). Δεν ήταν ούτε "κατασκευασμένο", αφού τα περισσότερα μέρη εισήχθησαν από την Ιταλία και συναρμολογήθηκαν, με μικρό τοπικό περιεχόμενο, άρα  η εταιρεία δεν ήταν καθόλου μια "βιομηχανία", καθώς ξεκίνησε την λειτουργία της σε μια μικρή μονάδα, και, τέλος, το εμπορικό σήμα Mini Jeep εμφανίστηκε μόνο στο χαρτί (και αυτό μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι υπήρχε μια σύγκρουση με τα δικαιώματα για το όνομα από την αμερικανική εταιρεία Jeep), αφού ήταν όχημα που έφερε το λογότυπο της Fiat.

Παρ ' όλα αυτά, η εισαγωγή του Scout 127 ήταν αρκετά επιτυχής. Αυτό το είδος "έξυπνου" αυτοκινήτου ήταν κατάλληλο για την ελληνική αγορά. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εμπορικό όχημα, καθώς και ως επιβατικό αυτοκίνητο (με ορισμένες δυνατότητες εκτός δρόμου), ενώ ο σχεδιασμός του δημιούργησε ένα μοντέρνο "διασκεδαστικό αυτοκίνητο". Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν μια αναδιάταξη του Ελληνικού νόμου που κατηγοριοποιούν τέτοια αυτοκίνητα ως φθηνά "επαγγελματικά οχήματα". Έτσι, η Α. Ελλάδος ήταν η δεύτερη (μετά από τη Namco) σε σειρά ελληνική εταιρεία που εισήγαγε παρόμοια αυτοκίνητα, που διεκδικούσαν μέρος της αγοράς.

Καθώς η ζήτηση για το αυτοκίνητο αυξήθηκε, η Α. Ελλάδος κατασκεύασε ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Θήβα το 1978, ενώ το τοπικό περιεχόμενο σταδιακά αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%. Το Scout 127 (εν τω μεταξύ μετονομάστηκε σε Amico 127) έλαβε λίφτινγκ από την εταιρεία, η οποία παρουσίασε επίσης μια έκδοση-φορτηγάκι. Το 1978 η Α. Ελλάδος δημιούργησε δικό της μοντέλο, το Πόκερ 126, ακολουθώντας παρόμοια φιλοσοφία, με αυτή του Fiat 126 (αυτό το αυτοκίνητο δεν ήταν τόσο επιτυχημένο, καθώς πούλησε μόνο 253 κομμάτια). Επιπλέον, η εταιρεία συγκέντρωσε μια σειρά από άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένών των Fiat 238 και των φορτηγών Fiat 900T.

Ωστόσο, από το 1984, η αγορά για τα επιβατηγά/δημόσιας υπηρεσίας αυτοκίνητα έπεσε δραματικά, μετά από μια αλλαγή στο Ελληνικό νόμο (όπως αυτό ερμήνευσε με τρόπους να επιτρέπονται τα πολυτελή SUV να μπορούν να χαρακτηρίζονται ως "φορτηγά"). Αυτή η εξέλιξη ήταν καταστροφή για τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες που παράγουν τα εν λόγω οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και της Α. Ελλάδος. Η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της, αφού είχαν παραχθεί 6.620 οχήματα, με τη συντριπτική πλειοψηφία (6.021) να είναι Scout/Amico 127. Οι εγκαταστάσεις αποκτήθηκαν το 1988 από την Αυτομηχανική, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1979 από πρώην στελέχη της Α. Ελλάδος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]