Μπουχάγιερ Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μπουχάγιερ Πάτρας (Μπουχάγιερ Πάτραι) θεωρείται ο μακροβιότερος κατασκευαστής σωμάτων για οχήματα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1890 και διαλύθηκε το 2004. Το όνομα Bouhagier ήταν μια εκδοχή του ονόματος της Μάλτας Μπουχαγιάρ (Bouhagiar), οικογένειας που είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Πάτρα από τον Τζαμαρία Μπουχάγιερ (Ιωάννης Μάριος) ο οποίος γεννήθηκε στο νησί της Κεφαλονιάς και αναπτύχθηκε από τους γιους του, ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς κατασκευαστές των αμαξών με άλογα.[1]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 άρχισε την κατασκευή κάρων και έπειτα οχημάτων (αυτοκίνητα, λεωφορεία και διάφορα φορτηγά), και τελικά εστίασε στα λεωφορεία. Η Μπουχάγιερ έχει δημιουργήσει μια εκτεταμένη σειρά μοντέλων λεωφορείων σε μια ποικιλία από σασί και μετασχηματισμών που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν διαφορετικά μήκη αμαξώματος. Η εταιρεία, όπως και όλοι οι έλληνες κατασκευαστές λεωφορείων, υπέστησαν σημαντικό πλήγμα στη δεκαετία του 1980, όταν η ελληνική αγορά πλημμύρισε με χρησιμοποιημένες εισαγωγές. Από τη δεκαετία του 1990 οι δραστηριότητες της επιχείρησης είχαν κυρίως περιοριστεί στις επισκευές αμαξωμάτων, μέχρι που χρεοκόπησε λίγα χρόνια αργότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • L.S. Skartsis and G.A. Avramidis, "Made in Greece", Typorama, Patras, Greece (2003) ISBN 960-7620-30-5 (republished by the Patras Science Park, 2007)